20. yüzyılda yaşamış ve oryantalist resimleriyle tanınan ünlü Fransız ressam Jean Leon Gerome'nin 1896 yılında resmettiği "Kuyuya Saklanan Gerçek" isimli tablosunun verdiği ibretlik mesaj bugün halen daha önemini koruyor.

Yalanın, dünyanın her yerinde gerçeğin kıyafetleriye dolaştığının; gerçeğin ise çıplak halde kaybolduğunun mesajını veren tablonun hikayesi ise şöyle:

Gerçek ve Yalan bir gün buluşurlar. Yalan doğru söyler ve " bugün hava çok güzel” der. Gerçek onun etrafına bakar ve gözlerini gökyüzüne kaldırır. Gün gerçekten çok güzeldir. Bir kuyunun önüne gelene kadar birlikte çok zaman geçirirler.
 Yalan doğru söyler "su çok güzel, birlikte banyo yapalım!" Gerçek, bir kez daha şüpheci bir şekilde suya dokunur, su gerçekten çok güzeldir. Soyunur ve yüzmeye başlarlar. Yalan bir anda sudan çıkar, Gerçek'in kıyafetlerini giyerek kaçar kayıplara karışır. Kızgın Gerçek kuyudan çıkar Yalan'ı bulmak ve kıyafetlerini geri almak için her yere gider. Dünyada çıplak Gerçek'i görenler onu hor görmekte ve öfkeyle bakmaktadır. Zavallı Gerçek kuyuya geri döner ve sonsuza dek ortadan kaybolur.
O zamandan beri Yalan, dünyanın her yerinde Gerçek gibi giyinmiş ve içimizde yaşamaktadır. Dünya ise hiçbir şekilde çıplak Gerçeği görmek istememektedir...

YALAN TEHLİKELİ BİR SİLAH

Gerçeğin aksine; Yalan, olaylar ve durumlar bütünüyle oynayabilme sanatıdır ki; Yalan icra edecek kişinin daha etkileyici olması için önce kendisini kandırması gerekir. Yalanın mantığı kusursuz olmalıdır ki ortaya çıkmaması için yeni Yalanlarla beslenmelidir. Bu yüzden Yalan ; zeki, empatisi yüksek ve hafızası geniş kişilerin elinde yeterince tehlikeli bir silahtır.

Haber Vakti