Avrupa Komisyonu dün akşam yayımladığı açıklamada, Hırvatistan’ın Schengen müktesebatının uygulanması için gerekli koşulları yerine getirdiği sonucuna vardığını belirtti. Hırvatistan artık Schengen’de belirlenen iç sınır kontrollerinin kaldırılması bekleniyor.

Para birimi olarak avroya geçmeyi de isteyen Hırvatistan, 2013’te AB üyesi olmuştu. AB Komisyonu da 2019’da Hırvatistan’ın Schengen bölgesine katılmak için gerekli şartları sağladığını açıklamıştı.

Schengen bölgesi, 26 Avrupa ülkesinden oluşuyor. 60’tan fazla ülkenin vatandaşları Schengen ülkelerine vizesiz seyahat edebiliyor. 100’ün üzerinde ülkenin vatandaşlarından ise vize talep ediliyor.

Sıla Yolu’ndaki gümrüklerden biri kalkıyor

Hırvatistan’ın Schengen bölgesi’ne geçmesi, Avrupa’da yaşayan gurbetçileri de yakından ilgilendiriyor. Her yıl Sıla Yolu’nda saatlerce bekleme sürelerine neden olan gümrük kapılarından biri böylece kaldırılmış olacak. Hırvatistan’ın Schengen bölgesine girmesi ile Hısvatistan ile Slovenya arasındaki sınırda gümrük kontrolleri kaldırılacak. Böylece özellikle Fransa, Almanya’nın güneyi, Avusturya ve İsviçre’deki ülkelerde yaşayan Türklerin Türkiye’ye giderken tercih ettikleri Hırvatistan’daki gümrük sayısı bire düşmüş olacak.

10 saat bekletilmişlerdi

Geçen yıl bazı dönemler Hırvatistan ile Slovenya arasındaki gümrükte 10 saati bulan bekleme süreleri yalanmıştı