İzmir Depremi sonrasında akıllara gelen en önemli sorulardan biri de depremin Haarp Gemisi tarafından yapılmış olabilir mi sorusu oldu. Ülkeler arası yaşanan savaşlarda, deprem yaratan bir teknoloji olarak bilinen Haarp, Amerika - Türkiye arasında yaşanan sorunlardan dolayı İzmir Depremi arkasında Haarp projesi olabilir yorumları yapıldı. Peki Haarp Gemisi nedir? İzmir depremi arkasında Haarp Gemisi olabilir mi? Haarp teknolojisi nedir? İşte detaylar...

Oluşturduğu yüksek frekanslar sayesinde yeryüzü hareketlerini etkileyebildiği, bu yolla da depremler oluşturabildiği iddia edilen HAARP teknolojisi ile ilgili bilgileri haberimizde derledik. Vatandaşlar arama motorları üzerinden Haarp nedir, deprem oluşturabilir mi? Haarp teknolojisi ne demek? Sorularının yanıtlarını sorgulamaya başladı. Peki Haarp teknolojisi ile depremin bir ilişkisi var mı? İşte detaylar…

HAARP NEDİR?

HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) yani Yüksek Frekanslı Etkin Güneşsel Araştırma Programı, ABD Silahlı Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Alaska Üniversitesi tarafından ortak yürütülen bir program. Alaska'da Gakona bölgesinde bulunan HAARP hakkında yıllardır birçok komplo teorisi ortaya atılmıştır. Her kaynakta farklı yorumlar ve farklı teoriler ortaya atılmış fakat gerçeğin ne olduğunu proje sahipleri kesin bir açıklama ile kamuoyu ile henüz paylaşmamışlardır. Bu da HAARP'ın daha çok merak edilmesine ve hakkında daha çok komplo teorisi ortaya atılmasına sebep olmuştur. HAARP'ın amacının kısaca İyonosfer'de araştırma yapmak olduğu belirtilmiştir.

Haarp Gemisi nedir? 

Ancak HAARP için harcanan büyük paralar projenin farklı amaçlar için de kullanılabileceği iddialarının ortaya atılmasına sebep olmuştu. 180 tane dev radyo sinyali yapabilen kulelerden oluşan bu sistem, bulunduğu yerdeki askeri ve sivil tüm uçuşları engelliyor.

Diğer taraftan HAARP tesislerinin ilk önce o zamanlarki SSCB, şimdi Rusya olarak bildiğimiz devlet tarafından Ukrayna'da yapılmak istendiği söyleniyor. Tesisin tamamının Nikola Tesla tarafından projelendirildiği, bir imalat yapıldığı ve orijinal Tesla tasarımı bu tesiste faaliyetler yürütüldüğü söylenir. Ancak bu tesise 50 km mesafede 1986 yılında Çernobil nükleer kazası meydana geldi ve bu tesis sonsuza kadar kapatıldı. Bu yüzden Çernobil kazasının da ABD tarafından planlandığı iddia ediliyor.

HAARP İLE DEPREM MÜMKÜN MÜ? 

Pentagon'un kontrolünde ve ABD ordusunun hizmetinde olan HAARP ile yapılabilecek birçok şey olduğu biliniyor. Bu konuda da farklı görüşler mevcut. Mesela yıllar önce ünlü jeofizikçilerden Prof. Gordon J.F.MacDonald HAARP ile yapılabilecekleri şöyle sıralamıştı;

Haarp teknolojisi nedir?

-İklimler değiştirilebilir

-Kutuplar eritilebilir veya yerinden oynatılabilir

-Ozon tabakası ile oynanabilir

-Deprem yaratılabilir

-Okyanus dalgalarını kontrol edilebilir

-Dünyanın enerji alanları ile oynayarak, insan beyni kontrol altına alınabilir, radyasyon yaymayan termonükleer patlama bile yapılabilir.

Tabii bunların her biri HAARP ile ilgili sadece varsayım teorileri...

ABD üslerine savaş uçaklarıyla bombardıman yapılmasının üzerinden kısa bir süre geçmişken İran'da peş peşe 4,9 ve 5,5 şiddetinde deprem meydana geldi. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, yaşanan bu gelişmelerin ardından "İran ABD'yi Irak'ta vurdu. Tahran'da Ukrayna Hava yollarına ait bir uçak düştü. İran'da 4.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. İran'da 5.5 büyüklüğünde bir deprem daha oldu. Misilleme ve HAARP'mı devrede?" diye paylaşımda bulunarak HARRP sistemini işaret etti.

HAARP açılımı nedir? 

Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programı adıyla bilinen (İngilizce: High Frequency Active Auroral Research Program)'ın baş harflerinden oluşan, kısaca HAARP kısatlmasıyla; ABD Hava Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Alaska eyaletinin en büyük üniversitesi Alaska Fairbanks ve Defansif İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA) tarafından finanse edilmiş, aktif aurora tabanlı, iyonosferin özelliklerini ve davranışlarını araştırmak üzere Alaska'da sürdürüldüğü iddia edilen çalışma. İngiliz havacılık şirketi BAE Systems tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiştir.

HAARP neden var?

ABD ordusu iyonosferle ilgileniyor çünkü atmosferin bu kısmı radyo sinyallerinin iletilmesinde rol oynuyor. HAARP, ondan gelen tepkileri incelemek için iyonosfere radyo ışınları gönderir - atmosferin bu erişilemez bölümünü doğru bir şekilde ölçmenin birkaç yolundan biri.

HAARP, iyonosferin küçük bir bölümünü bozabilecek yüksek güçlü bir radyo frekansı vericisine sahip olduğu Gakona, Alaska'daki HAARP Araştırma İstasyonu'nda faaliyet gösteriyor. Daha sonra pertürbasyonları ölçmek için başka aletler kullanılır.

Programın amacı, güneşten gelen etkilere sürekli tepki veren iyonosferin fiziğini anlamaktır. Güneş patlamaları, zaman zaman iletişimi ve elektrik şebekesini bozan güneş parçacıklarını Dünya'ya doğru hızla gönderebilir . Bilim adamları iyonosferde neler olduğunu daha iyi anlayabilirlerse, bu sorunların bazılarını hafifletebilirler.

Ancak Hava Kuvvetleri bilim, teknoloji ve mühendislik sekreter yardımcısı yardımcısı David Walker'a göre Hava Kuvvetleri artık HAARP'ı korumakla ilgilenmiyor.

Walker, 14 Mayıs'taki Senato duruşmasında, Hava Kuvvetlerinin bölgeyi korumakla ilgilenmediğini ve iyonosfer araştırmalarında başka bir yönde ilerlediğini söyledi.