Geçen sene 17 Amerikalı ve Kanadalı misyoneri kaçırarak tüm dünyada adından söz ettiren 400 Avanak çetesi, Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’in en korkulan çetesine dönüştü.

Haraç, adam kaçırma, adam yaralama, cinayet, tetikçilik, yol kesme, yağma, soygun, gasp ve hırsızlık suçları ile Haiti’nin başkentinin en büyük çetesine dönüşen 400 Avanak, son olarak 8 Türk’ü kaçırarak dünyada gündem oldu.

SİYASİ İSTİKRARSIZLIK ÜLKESİ: HAİTİ

ABD’nin 1991’deki Haiti işgalinden beri siyasi istikrarsızlık yaşayan Haiti’de, organize suç çeteleri sokaklara hükmediyor.

7 Temmuz 2021’de, aralarında Amerika’nın Uyuşturucuyla Mücadele Departmanı DEA muhbiri olan tetikçilerin de bulunduğu 28 paralı asker, Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’yi evinde suikasta uğradı. 

Karayipler’de yer alan 11 milyon nüfuslu Haiti’de, bir yılda binden fazla cinayet işleniyor. Haiti’de 225 bin çocuk, “ev hizmetlisi” olarak çalıştırılıyor.

Haiti, insan kaçakçılığının merkezi olarak tanımlanıyor. Uyuşturucu ticaretinin de yaygın olduğu Haiti’de, araştırmacı gazeteciler her yıl faili meçhul cinayetlere kurban gidiyor.

400 mawozo 2

400 KİŞİNİN KURDUĞU ÇETE: 400 AVANAK

400 Avanak çetesi, ilk başta 400 üyeyle kuruldu.

Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de faaliyet gösteren çete, “polisin giremediği” mahalleleri yönetiyor. 

Çete, düşmanlarını sindirmek için, kendilerine karşı çıkan kişilerin kadın akrabalarını, sevgililerini, eşlerini yahut kızlarını kaçırıp tecavüz etti.

400 Avanak, adını cinayet ve tetikçilik ile duyurdu. Haiti’nin başkentindeki polis memurlarını dahi kaçıran ve fidye isteyen 400 Avanak çetesi, son yıllarda üye sayısını arttırarak Port-au-Prince’in hakimi oldu.

Haiti’nin başkenti ve çevresinde suç dünyasının lideri konumuna yükselen 400 Avanak’ın karıştığı suçlar şu şekilde: Tecavüz, adam yaralama, adam kaçırma, cinayet, tetikçilik, haraç, hırsızlık, soygun, yağma ve gasp.

BÜTÜN DÜNYA TANIYOR

2021’de 17 Kanadalı ve Amerikalı Katolik misyoneri kaçıran 400 Avanak çetesi, adını bütün dünyaya duyurdu.

Çetenin lideri Wilson Joseph, adam başı 1 milyon dolar ödenmezse bütün rehinleri “öldüreceklerini” duyurdu.

17 misyoner, 4 ay sonra serbest bırakıldı. Amerikalı ve Haitili yetkililer, fidye ödenip ödenmediği konusunda bilgi vermedi.

Wilson Joseph’in Haiti sokaklarındaki lakabı ise, Türkçede “Ölümün ne zaman geleceğini bilemezsin” anlamına gelen Lanmò Sanjou. 

Wilson Joseph’in sağ kolu olan “Yonyon” lakaplı Joly Germine ise, 3 Mayıs’ta ABD’ye teslim edildi. Yonyon Germne, Haiti’de hapis yatmaktaydı. 

BAŞBAKANI TEHDİT ETTİLER

Hala dışarıda olan ve emrinde en az bin kişi olduğu tahmin edilen 400 Avanak lideri Wilson Joseph, geçen sene kendisini yakalama sözü veren Haiti Başbakanı Ariel Henry’i ve Haiti Emniyet Genel Müdürü Leon Charles’i tehdit etti: “Beni üzüyorsunuz. Ben üzülünce ağlarım, gözümden de gözyaşı akar. Ama sizi ağlattığımda gözünüzden kan akacak.”

Wilson Joseph, kaçırdığı 17 misyoner için de şu sözleri kullanmıştı: “Yemin ediyorum, eğer istediklerimi yapmazsanız bu Amerikalıların kafasına sıkarım.”

400 Avanak’ın kaçırdığı ve fidye istediği kişiler arasında polis memurları, iş insanları, Dominik Cumhuriyeti diplomatı, misyonerler, rahipler, rahibeler ve yabancı turistler bulunuyor.

Kutalmış Gürbüz/Odatv.com