Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir YouTube'dan yaptığı bir canlı yayında 'İnternetin arka evreni Metaverse' ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Halis Aydemir'in 'Metaverse Dünyasında İstikamet Üzerine Olmak' adlı sohbeti, dinleyiciler tarafından da büyük ilgi gördü.

Platformun tanımını yapan Aydemir, "Metaverse denen internet sonrası bir arka evren veya sonraki evren anlamında daha fazla duyulanla iletişime geçtiğimiz bir ortam. Metaverse biraz daha gözün etrafını kapatarak bulunduğun ortamdan yalıtıyor içine girmiş hissi veriyor kulağa ses olarak geliyor. Gerçekliği artırılmış bir cihazda bile temas ve kokuyu sağlamaya dönük, kişi o alemde varmış gibi oradakilerle 3 boyutlu doğrudan konuşuyormuş gibi." dedi.

"HER ARAÇTA OLDUĞU GİBİ ARACIN DOĞRU KULLANIMI İLE İLİŞKİLİYİZ"

Doğru kullandıldığı takdirde Metaverse'in herhangi bir sıkıntıya sebep olmayacağına değinen Aydemir, "Bize bir arızası yok buradaki arkadaşlar(dinleyiciler) ile bu ortamda buluştuğumuz gibi metaversede buluşup burada gördüğüm gibi bu arkadaşları 3 boyutlu görüp hissedebileceksem, gayet güzel olur. Benzer bir ortamı Uluslararası olarak bir islami okuma için de tertip edebiliriz. Bizim böyle bir durumla arızamız, önyargımız söz konusu değil. Aracın ilk başta kötü bir tesir oluşturmasına karşılık hazırlık yapıp orada çabuk yer edinip iyiye kullanımı için tedbirli bir şekilde deneyimlemek lazım. İnternette epey bir zaman gafil avlandık orayı kötü mecra sayıp bir dönem onlara bıraktık halbuki internetin iyi yönde kullanabileceğini biraz geç fark ettik ama bu hatayı Metaverse’de yapmayalım. Bu platformun tekil kalıp kalmayacağını veya alternatifleri ile çoğalıp çoğalmayacağını henüz bilmiyoruz. Erken başlayan erken yol alır hatta benzerlerini alternatiflerini daha iylerini yapacabilecek isek biz hazırlayalım, biz üretelim başkasının ürettiği teknolojiye mahkum kalmalayalım." açıklamalarında bulundu.

“METAVERSE’E GEREK YOK TELEFONLAR DA YETİYOR ÇEVREMİZ İLE BAĞLANTIYI KESMEYE”

Batı'nın ideolojisine ve bize dayatılana dair açıklamalarda bulunan Aydemir, "Seküler bilim Cenab-ı Hakk'ı reddettiği gibi insanın öz varlığını da reddediyor insanın ruhsal varlığı veya iradesinin de olmadığını varsayıyor, dayatılanı yaşadığımızı söylüyor.
 Onların düşüncesi ise; ‘O zaman ben bunları bağlarsam sıkı gözlükler ile gözlerinden, kulaklarından sadece benim istediğim şeyleri görürler. Ben Metaverse ortamında belli filtreler kullanacağım ve istediğim şeyleri onlara gösterip istediğim şeylerden onları men edeceğim. Zaten bulunduğu ortamda etrafından bağlantısını kesiyorum’ 
Düne kadar telefonlar ile bile kestiler çevreye olan bağlantımızı, etrafınızı kapatmasına bile gerek yok görmüyoruz zaten çevremizde olup biteni."
ifadelerini kullandı.

“İRADE BİZİM ELİMİZDEDİR”
Açıklamalarına devam eden Aydemir, "Şeytan, Allah’a insanla ilgili en büyük yeminini edip 'çoğunu şükrederken bulamayacaksın' dediğinde şeytani bir heves var ancak; Allah CC ne yapacaksan yap onlar sana uyarsa cehennemdir akıbetiniz ama onlar benim kullarım senin onların üzerinde bir egemenliğin yoktur .' der. Yani isterlerse koşut evren ile yeni platform oluştursunlar. Bizim duyu organlarımızı seri bağlamayı düşünüyorlar gözümüz görüntüyü alıyor ve onlar göz üzerinden bağlanacaklar görüntünün akışına. Henüz gözün arkasına geçip iptal ederek doğrudan sinir sistemine bağlanacak imkanları yok. 
 

Bu gelişmeler nereye varırsa varsın bizim dünya hayatında Cenab-ı Hakk'a karşı olan sorumluluğumuz gerçeğini değiştirmeyecek. Hangi aracı kullanırsak kullanalım, Allah CC hiçbir zaman irademizi bozmasın, şeytanların hiçbir türüne fırsat vermesin. İrade bizim elimizdedir, Adem oğlu her çocuk Cenab-ı Hakk'ı sevmeyi isterse, Cenab-ı Hakkı sevmeye buna dair hayra adım atarsa Allah CC onun yolunu kesinlikle açık tutacak. İstersek iman ederiz, kişinin kendi iradesinin, meşietinin bir sonucudur. İnsan eğer hayrı, hakkı isterse bunu Cenab-ı Allah garantisi altına almıştır." dedi.

“METAVERSE’İ ANCAK FIRSAT OLARAK GÖRÜRÜZ”

Metaverse'in faydalarına dikkat çeken Aydemir, "Bu kez kılıçlarla değil bu kez İslam'ın hak nurunu insanlarla anlatarak, paylaşarak bunu ancak biz bir fırsat olarak görürüz. Bu yeni ortam Allah’ın nurunu orada yaymaya, bu konuştuğumuzu dünyanın herhangi bir ortamında duyurmaya yarar. Bu bizim ancak niyet ve imkan aralığımızı genişletir.

Sadece Batı’nın yaptığı bir imkanı kullanmaya gebe kalmamalıyız bir süre sonra onu içselleştirip yerlisini üretmeliyiz, bu teknolojiyi kendimiz imal etmeye başlayan ve kendi kurduğumuz imkanlar üzerinde yeni bir dünya inşaa etmek gerekir. Bu teknolojilerin tekel veya her şeyin oraya mahkum olacağını zannetmek ancak bir yanılgıdan ibarettir. Bunun envai çeşit türleri veya yenisi daha iyi bir şekilde çıkabilir, bunlar yeni imkanlar sağlar. Mevcudu en iyi şekilde değerlendiren daha yenisini yapmaya da namzet olacak kişilerdir ve uzakta durarak bunu başaramayız. İçine girip açıklarını görüp avantajlarını görüp daha iyisini yapmaya doğru adım atabiliriz." ifadelerini kullandı.

İşte Aydemir'in o konuşması: