Sudan’da muhalif partilerden Halkçı Kongre Partisi alışılmış durumun aksine Sudan siyasi temsilcilerini ağırlıyor ve medyaya kapılarını açıyor. Halkçı Kongre Partisi bir zamanlar Hasan El Turabi’nin liderlik yaptığı bir partiydi. Şu an ise partinin başında Ali el-Hac bulunuyor.

Ali el-Hac basın mensuplarına, Sudan’da kitle hareketlerine yönelik insan hakları ihlalleri konusuna değindi ve hükümeti bu konuda uyardı. Bu durumun Güvenlik Konseyi ve insan hakları kuruluşlarının müdahalesine sebep olacağı, güvenlik güçlerinin kendilerini frenlemediği ve şiddet yanlısı tutumlarını durdurmaması halinde dışarıdan gelecek yabancı müdahale girişimlerini ve bu yönde alınacak kararları destekleyeceklerini ifade etti.

Ali el Hac ülkedeki kitle eylemleri sırasında meydana gelen ölümlere ve ülkedeki güncel olayların niteliğine dair konuşmasında bu kitle hareketlerinin mükemmel sonuçlar elde ettiğini ve bu sonuçlardan birisinin El Beşir’in 22 şubat tarihli konuşması olduğunu ve bunun da gerçekleştirilen protestoların meyvelerinden biri olarak görülmesi gerektiğini ifade etti.

Olağanüstü Hal Kanunları

Olağanüstü hal kararı, halkın üzerinde durduğu öncelikli siyasi meseledir. Olağanüstü hal ilanı kaldırılmadan Ömer El Beşir’in yapmış olduğu konuşmaların bir ehemmiyeti yoktur.  Turabi’nin halefi Ali El Hac  siyasi faaliyetlerin herhangi bir kısıtlamaya maruz bırakılmadan serbest bırakılmasını, olağanüstü hal mahkemelerinin kapatılmasını, siyasi hükümlülerin serbest bırakılmasını talep ediyor.  Polislerin evlere baskın yapmasının hoş görülmeyen bir davranış olduğunun altını çizdi ve önceliklerinin siyasi serbesti ile birlikte  insan haklarına saygı olduğunu belirtti.

Güvenlik Güçleri

Turabi’nin ardılı Halkçı Kongre Partisi lideri Ali El Hac Güvenlik güçlerinin eğitiminin yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesi gerektiğini savunuyor. El Hac “Biz rakip değiliz ve sokaklarda değil hükümetin yanında duruyoruz.” diyor ve ardından,’ Sudan da  yaşanan  insan hakları ihlalleri güvenlik güçlerinin sistematik bir eğitiminden geçirilmesi gerektiğini telkin ediyor’ demektedir.. Halkçı Kongre Partisi Lideri El Hac özgürlükleri kısıtlayan yasaların kaldırılmasını talep ediyor ve  yasalar önünde halkın taleplerini barışçıl bir şekilde dile getirme, ifade etme hakkının saklı olduğunu düşünüyor.

 El Hac’ın yaptığı açıklamalardan Halkçı Kongre Partisinin hükümetin çözüm bulmak amacıyla yaptığı girişimlerin parçası olmaktan ziyade Sudan siyasi parti temsilcileriyle yapılan istişarelere katılmak  ve  ötesinde zamanla giderek derinleşen sorunların çözümü için ortak uzlaşma yolunu aramak ve bulmak olduğu anlaşılıyor. Zaten Gelinen son noktada muhalefet parti temsilcilerinin ülkenin temel meselelerinde başta ekonomi ve eğitim olmak üzere  bir çözüm arayışı içerisine girmeleri gerekmektedir. Zira Sudan halkının politik çözümlere ve koro ve ittifak halinde olan siyasi bir sese ihtiyacı vardır. 

   Sudan’da ekonomik sorunların üstesinden gelmeden evvel temel bir meselenin çözüme kavuşturulması gerekmektedir. Bu da tkanın siyasi süreci yeniden açmak! Sudanlı yazarlar  Politik sorunlar çözülmediği takdirde ekonomik krizin mayıs ayına kadar devam edebileceği uyarısında bulunuyorlar.

Son kertede El Hac partisinin ülke meselelerinin   çözümü için faaliyetlerini devam ettirdiğini ve Sudan halkının sorunlarına çözüm bulmak için iç ve dış siyasi  hareketlerle bir araya geldiğini hatırlattı. Ve aynı zamanda tek başına kitle hareketleri üzerinde gençler tarafından mevcut sorunlara çözüm bulunamayacağına inanıyor.  Ona göre, kitle gösterilerinin yanında siyasi hareketler de devreye girmeden, rol almadan  çözüm arayışları akim olmasa da yarım olacak ve kalacaktır.