Hentbolda atış en önemli şeydir. Çünkü atışı iyi yapan oyuncu gol atar. Gol ise takımına maçı kazandırır. Peki Hentboldaki atışlar nelerdir? Bu atışlar nasıl yapılır?

HENTBOLDA ATIŞ ÇEŞİTLERİ NELERDİR? NASIL YAPILIR?

Temel Atış:

Tüm atış çeşitlerinin temeli olup, durarak ve koşu içerisinde kısa ve uzun mesafelerden kale atışı olarak uygulanır.

a.Yüksek Temel Atış: Oyuncunun içeri dalma yolu kapatılmışsa bu atış kullanılır. Sağ el kullananlar için; top iki elle geriye alınır, vücut ağırlığı sağ ayak üzerinde, atış omuzu hafif bükülü kolla geriye alınır, aynı anda sol ayakla öne adım alınarak vücut gerilir. Top, tüm bu hareketlerin uyumu ile kuvvetli olarak el ve parmakları terk ederken vücut ağırlığı sol bacağa aktarılır.

b. Kalça Yüksekliğinde Temel Atış: Yüksek temel atış tekniği ile aynıdır. Kol ve el durumu omuz değil, kalça seviyesinde ve bükülüdür

c. Alçak Temel Atış: Kalça yüksekliğinde temel atış ile aynıdır. Ancak vücudun üst kısmı yana daha fazla bükülmüştür ve kolun alt kısmı  dirsekten aşağısı yere daha yakındır.

Sıçrayarak Atış

Sıçrayarak atış hentbol oyununun en çok kullanılan ve en geçerli, atışı olup hücumda savunma oyuncusu üzerinden, orta ve kenar geri saha pozisyonlarından, savunma boşluğundan faydalanarak kısa ve alçak sıçrayarak uygulanır. Pası iyi uygulayabilmek için şu üç safhanın yapılması gerekir

Hazırlık Safhası:

Sağ elini iyi kullanan oyuncu, atış yönüne doğru üçlü ritim içinde ( sol-sağ-sol ) koşar. Sıçrama sol ayakla başlar. Bu anda vücut ağırlık merkezi sıçrama ayağının üzerinde olup vücudun üst kısmı öne doğru bükülü ve atış kolun omzu hafif geriye döndürülmüştür.
Sıçrama Safhası: Kuvvetli sıçrama sonrası vücudun üst kısmı doğrultulur. Önceden bükülmüş olan bacak dengeyi korumak için açılır. Sıçramanın en yüksek noktasında kuvvetli savurma hareketi ile top hedefe gönderilir.
Düşüş Safhası: Atışını yapan oyuncu sıçrama ayağının üstüne düşer.

Düşerek Atış

Hentbolde yakın atış bölgelerinden, daha çok pivot ve kanat oyuncuları tarafından  kullanılan bir kale atışıdır. Genellikle öne  ve yana düşerek  uygulanır. Oyuncuya şu üstünlükleri sağlar.

a. Savunma oyuncusunun müdahalesinden kurtulmayı,

b. Savunma oyuncusu ve kaleciyi aldatmalarla bağlantılı sürprizler yaratmayı,

c. Kalecinin tepkilerini göz önüne almayı,

d. Oyuncunun atış açısını büyütmeyi ve kaleciye olan mesafeyi kısaltmayı.

Düşerek üç safhadan oluşur.

Hazırlık Safhası:

Temel duruş formundan başlayarak, dizlerin ve kalçanın öne doğru getirilmesi anında ve aynı anda atış omzunun geriye alınmasıyla beraber düşme hareketi başlar.              

Uygulanış Safhası:

Düşme hareketi sırasında vücudun üst kısmı yukarıya doğru gerginleştirilir. Bu gerilemede omzun öne doğru çok hızlı alınması ve atış kolunun savurma şeklindeki hareketleriyle top,kuvvetlice elden çıkartılır.

Düşme Safhası:

Sağ elini kullananlar, sol elin yada atış omzunun üzerine yuvarlanmasıyla yapar. Düşerek atışta şu hususlara dikkat edilmelidir.

1- Öne düşerken  atılmalı.
2- Bacaklar gergin olmalı.
3- Bakışlar kale yönünde olmalı.   
4- Dayanma eli içe doğru olmalı.
5- Gerekirse omuzlar üzerinde yuvarlanılmalıdır.

Yana Bükülü Atış

Savunma oyuncusu kaleyi kapattığı anda, hücum oyuncusunun kullanabileceği en etkili  kale atışlarından biridir. Genellikle kanat pozisyonlarından uygulanır.Sağ elini kullanan oyuncu;savunma yapan rakibin sağından atar gibi yapar vücudunu sol dayanma ayağının üzerinde yana büker.Top,kolun baş arkasından iyice bükülmesiyle atış kolunun aksi yönünden (sol yandan ) elle atış yapılır düşme ile bağlanır.

Arkadan Atış

Arkadan atış ;durarak,koşarak veya düşerek uygulanabilir.Kale sahası çizgisi bölgesinde uygulanan yakın bir atış türüdür.Garantili bir yöntem olmamasına rağmen,kaleci için sürpriz bir atıştır.