Hentbolda pas temel harekettir. Bu nedenle birçok pas türü mevcuttur. Takımlar pozisyona veya hücum varyasyonlara göre bu pasları kullanırlar.

HENTBOLDA PAS TÜRLERİ NELERDİR VE NASIL KULLANILIR?

Çift el Baş üstünden itme pas

Bu pas uygulanırken ayaklar paralel veya adım durumundadır. Top, her iki elle baş üzerinden geriye alınır (vücut yay şeklinde) ve kuvvetli bir şekilde elden çıkartılır.

Çift el göğüsten pas

Basketboldeki göğüsten pasta olduğu gibi top çift elle göğüste temel duruşta tutulur. Kol ve bacak hareketi ile top elleri terk eder. Pas sonrası kollar ger*gin, bilekler bükülü olarak yan-önü gös*terir ve topun arkasından takip eder.

Dayanma adımlı temel pas

Top her iki elde yaklaşık olarak omuz yüksekliğinde tutulur. Kol, dirseklerden bükülü olarak geri alınırken, top bir elle tutulur. Topun tam arkasında olan el, kontrolünü sağlar. Bu durumda iken sağ elini kullanan oyuncu, sol ayağını öne dayar. Aynı anda hafif geriye alınmış gövde ve omuz, atış yönüne doğru döndürülerek top elden çıkarılır.

Dayanma adımsız temel pas

Bu pas koşu durumunda ve her oyun pozisyonunda kullanılır. Hareket dayanma adımı ile yapılan temel pasa göre daha hızlı, ancak daha yumuşaktır.