Günlük olarak kullandığımız çantamızı her akşam boşaltıp, ertesi gün için yeniden düzenlememiz tavsiye edilir. Böylece, içeride gereksiz olduğu halde taşıdığımız, gerekli olduğu halde alınmayan ne varsa ortaya çıkar. Böylece temiz, düzenli ve ihtiyaçlarımızı taşıdığımız bir çantamız olacaktır. Çantamızda yaptığımız bu ayıklama ve düzeltmemizin, zihnimizde de yapılaması, bizi çok daha rahatlatıp, gereksiz üzüntü ve zihin yoğunluğundan-yorgunluğundan kurtaracaktır. Peki bunu nasıl yapalım?

Bugün ki kayıtları ortaya dökelim

Gün bitip istirahat zamanı geldiğinde ki bu uyuma zamanıdır, sadece beş dakikamızı ayırarak şunu soralım kendimize; bugün beni en çok sevindiren ve üzen şeyler nelerdi? Bizi sevindiren mutlu edenler; bir başkasının iyiliği, kazancı, daha iyi bir pozisyona gelmesi, bir iyilik yapmanın bize nasip olması, bugün öfkelenme ihtimalimiz olan bir durumda sakin ve sabırlı davranabilmemiz, namazlarımızı vaktinde kılmamız, bugün sadaka verme fırsatının bize nasip olması, birkaç kişinin yüreğini ferahlatmak ve Rabb’imizin bugün de bizi yaşamamızı takdir ederek ödüllendirmesi ve aklımız çalışır ve iman eder halde akşamı etmemiz ise, HARİKA, çok şükür.

Üzüldüklerim, üzülmem gerekenler mi?   

Bizi üzen hususlara gelince; birisi bana kırıcı konuştu. Hemen hayra yormalıyım ve bugün işleri yolunda gitmediği için üzgün olabilir. Beni yanlış anlamış ya da ben kendimi onun yanlış anlamasına müsaade edecek şekilde yanlış ifade etmiş olabilirim. O gün sağlığı yerinde olmadığı için gergin olabilir. Ya da şu anda aklıma gelmeyen başka sebepleri olabilir. Ben onu üzecek bir şey yapmadığımı düşünüyorum ve o buna rağmen beni üzecek şekilde konuştuysa, benim yardımıma ihtiyacı var demektir. Kırılmak yerine, onun zarar görmüş gönlünü tamire gitmek, ona el uzatmak, onun kendisini kötü hissetmesine sebep olan bir durumu varsa, “Ben senin için ne yapabilirim?” demek, belki de bundan sonra çok güçlü bir dostluk bağının oluşmasına zemin hazırlayabilir.

İnsana iyilik, önce kendime iyiliktir

İnsan Allah’ın (c.c) bu dünya için seçtiği görevlisi. İyi hissetmesi, görevlerini de iyi yapması anlamına gelir. Ben onun kötü hissettiği zaman ona yardımcı olursam, Rabbim (c.c) bir kuluna yardım etmemden dolayı çok memnun olacak ve belki de bu sebeple beni bağışlayacak. Bu yaklaşım biçimi hem zihnimdeki üzüntü kaynaklarını ayıklamama ve zihnimi rahatlatmama hem de güzel bir insana yardımcı olma fırsatını bana sunar.

Temizlik yapmak temiz olmak demektir

İşte bu şekilde zihnimi sık sık ayıklarsam bu; benim doğru fikirlerimi bozma, gönlümü yorma ve zihnimi üzüntü çöplüğü haline getirme ihtimali bulunan kayıtlardan kurtulmam anlamına gelir. Bu harika bir temizliktir ve daha iyi olmanın yollarını bize açan bir usuldür aynı zamanda. Sevinçlerimizin bol, üzüntülerimizin ise sadece Allah’ın (c.c) istemediği şeylere olabilmesi dualarımla.