14 yaşındaki Mudasir ve 19 yaşındaki Sahil Ensari'nin ailesi, kayıplarını El Cezire'ye teyit etti. Aileler, iki BJP liderinin tutuklanmasını talep eden cemaatin Cuma namazından sonra Carkhand'ın başkenti Ranchi'de yürüyüş yapan protestoculara karşı polisin orantısız güç kullandığını iddia etti.

Eylemlerin şiddete dönüşmesinin ardından düzinelerce protestocu yaralandı. Yerel basında çıkan haberlere göre, Ranchi'de üst düzey bir polis memuru da yaralandı. Bir tanık El Cezire'ye Hinduların karşı protestolar düzenlemesinden sonra durumun daha da kötüleştiğini söyledi.

Sözcüsü Nupur Sharma'yı İslam peygamberine hakaret ettiği için üyeliğini iptal eden BJP, Müslüman ülkelerden gelen diplomatik tepkinin ardından İslam karşıtı tweet'i nedeniyle Naveen Jindal'ı da sınır dışı etti. Hindu milliyetçisi parti, saldırgan açıklamaların hükümetin tutumunu yansıtmadığını ve yorumların "uç noktalardaki görüşler" olduğunu söyledi.

Amcası Shahid Eyyübi, Mudasir'in polis tarafından başından vurulduğunu ve kaldırıldığı Rajendra Tıp Bilimleri Enstitüsü'nde hayatını kaybettiğini söyledi.

Faizan, namazdan sonra eve dönerken kardeşi Sahil'in sırtından kurşunla vurulduğunu söyledi. El Cezire'ye konuşan Faizan, "Kurşun böbreğini yırttı ve bir süre sonra hastanede öldü" dedi ve kardeşinin protestoların bir parçası bile olmadığını da sözlerine ekledi. Sahil, şehirde bir batarya tamircisi işletiyordu.

Ranchi'deki bir polis memuru, AFP haber ajansına "polisin protestocuları dağıtmak için ateş açmaya mecbur bırakıldığını… iki kişinin ölümüyle sonuçlandığını" söyledi.

'POLİSİN GÖREVİ KORUMAKTIR, ATEŞ ETMEK DEĞİL'
Mudasır ve Sahil'in cenazeleri, güvenlik önlemi olarak kentteki mobil internet hizmetlerinin askıya alınması dahil sokağa çıkma yasağı benzeri kısıtlamalar getirilmesi nedeniyle gece geç saatlerde ailelerine teslim edildi.

Eyyubi, "Mudasir bir çocuktu, henüz 14 yaşında matematik sınavı sonucunu bekliyordu. Protestolara katıldı ve artık aramızda değil. Ebeveynlerinin tek çocuğuydu. Şok olduk" dedi. Aile, hükümetten "Mudasir'in katillerini hapse atmasını ve onlara ağır cezalar vermesini” talep etti.

Eyyubi, polisin olayları "kötü" idare ettiğini söyleyerek yönetimi şiddetten sorumlu tutarak, "Sivil protestoları kontrol etmenin tazyikli su, plastik mermi, havadan ateş etme gibi binlerce yolu var ama bunlar doğrudan kafaya ve vücuda ateş ediyor" dedi.

Eyaletteki iktidar koalisyonunun bir parçası olan Kongre'den Müslüman bir yasa koyucu olan İrfan Ensari de hükümetin protestolarla başa çıkma yöntemini eleştirdi. Ensari, şehir polisi şefinin çalışma tarzını sorgulayan Hintçe bir tweet'te "Polisin görevi korumaktır, ateş etmek değil" dedi.

Ensari, ölenlerin aileleri için beş milyon rupi (yaklaşık bir milyon TL) tazminat ve hayatını kaybeden her bir aile üyesi için devlet işi verilmesini talep etti.

KARAR/SELMAN CÖMERT