İşte, “Hz. Cüleybib kimdir? Hz. Cüleybib nerede doğmuştur? Hz. Cüleybib ne zaman doğmuştur? Hz. Cüleybib nasıl Müslüman olmuştur? Hz. Cüleybib hicret etmiştir? Hz. Cüleybib nasıl evlenmiştir? Hz. Cüleybib’n cesareti, Hz. Cüleybib‘in hayatı, Hz. Cüleybib’in vefatı…” sorularının cevapları…

Hz. Cüleybib Ensardandı, bekardı. Peygamberimiz onu evlendirmek istedi. Ensardan birinin kızına talip oldu. Sahabi, "Annesiyle bir konuşayım" dedi. Hanımının yanına giderek Resulullahın kızlarını istediğini söyledi. Kadın, "Memnuniyetle" dedi. Kızını, Resulullahın kendisi için istediğini zannetmiş. Sonradan Hz. Cüleybib (r.a.) için olduğunu öğrenince, "Hayır" dedi. Vermeyeceğini söyledi. Bütün bunları duyan kızı, "Allahın Resulünü mü reddediyorsunuz? Beni Culeybib'e verin. Çünkü Resulullah hiçbir zaman benim zararımı istemez." diyerek Resulullaha olan bağlılığını gösterdi. Bunun üzerine Sahabi, Peygamberimizin yanına geldi. Kızlarını Cüleybib vereceklerini söyledi. Hazırlıklar tamamlandı düğün yapıldı.

Düğünden çok az bir zaman sonra Peygamberimiz gazâya çıkmak için hazırlıklar yapıyordu. Cüleybib yeni evli de olsa cihad ordusundan geri kalamazdı. Hz. Cüleybib Resulullahın davetine hemen icabet etti. Bu savaşta kahramanca savaştı. Sonunda şehadet mertebesine kavuştu. Gazâ bittiğinde Peygamberimiz, "Cüleybib nerede? Onu göremiyorum, araştırın" buyurdu. Sahabeler aradılar. Onu yedi müşrikin yanında buldular. Hz. Cüleybib onları öldürmüş, sonra da sehid olmuştu. Gelip Peygamberimize haber verdiler. Peygamberimiz yanına gitti. Üc defa "Bu yatan bendendir, ben de ondanım" buyurdu. Sonra da onu eliyle defnetti.

Hz. Cüleybib (r.a.) hanımı kocası yolunu gözlüyordu. Şehid olduğunu öğrenince "Şehid hanımı" olduğu için Cenab-ı Hakka şükretti. Hele Resulullahiı kendisi için, "Allahım, onun üzerine hayırlar yağdır. Hayatı boyunca sıkıntı yüzü gösterme" şeklindeki duasına mazhar olunca dünyalar kendinin oldu. Bu dua sebebiyle herkes bu kadına gıpta ile bakardı. Yardımlarını, alâkalarını esirgemezdiler.