İstanbul'da Osmanlı mirası camilerin yeniden ihyasına her seferinde taş koyan İBB, Roma kalıntılarını ortaya çıkarmak için elinden geleni yapıyor. İBB, Sultanahmet Meydanı'nda iki futbol sahası büyüklüğündeki Antik Roma Hipodromu'nu yeniden gün yüzüne çıkarmak istiyor. 

Sultanahmet Camii avlusu, Alman Çeşmesi, İbrahim Paşa Sarayı, İslah-i Sanayi Mektebi, Firuz Ağa Camii ve Sultan Ahmet Türbesi'ni ortadan kaldırmayı öngören proje için İBB, Anıtlar Bölge Kurulu'na başvurduğunu duyurdu.

KORUMA KURULU'NUN KARARI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

İBB'nin söz konusu projeyi başvurduğunu açıkladığı İstanbul Koruma Bölge Kurulu'nun alacağı karar, Osmanlı'nın bıraktığı en büyük miraslardan Sultanahmet Meydanı'na sahip çıkılması ve buradaki eserlerin korunması açısından hayati önem taşıyor. 

PROJE GÖRÜNTÜSÜNDE SULTANAHMET CAMİİ'NİN İKİ MİNARESİ YOK

Hipodrom projesiyle ilgili hazırlanan tanıtım filminde, Sultanahmet Camii'nin avlusunda bulunan iki minarenin kaldırıldığı görüldü. Hipodrom, cami avlusunun hemen üstünden geçiyor.

ÜZERİNDE BİRÇOK YAPI VAR

Hipodromun seyirci bölümünün üzerinde İbrahim Paşa Sarayı bulunuyor. Kralların yarışı izlediği imparatorluk locasının üzerinde Sultanahmet Camii var. Yoksulların izlediği viraj noktası Sphendone kısmen ayakta kalan tek yapı. Üzerinde Sultan Ahmet Endüstri Meslek Lisesi ve Marmara Üniversitesi binaları bulunuyor. Sphendone'un altı ise Osmanlı zamanında su sarnıcı olarak kullanılmış ve içeride hala su olduğu için yapının içinde ancak botla ilerlenebiliyor.

Osmanlı'dan kalan tarihi camilerin ihyasında aynı hassasiyeti göstermeyen İBB'nin Roma kalıntılarına yönelik aşkı İstanbul'un diğer bölgelerinde de devam ediyor. Belediye, Saraçhane'deki Bizans ve Roma kalıntılarının çoğunu ortaya çıkardı ve çıkarmaya devam ediyor. Doğu Ortodoks Kilisesi'nin en önemli eserlerinden Poleuktos Kilisesi'nin restoresi içinse çalışmalar yürütüyor.

CHP'li İBB'nin meydanda restore etmek istediği yapılardan biri de hipodromun batı yanında bulunan Lausus Sarayı. İBB, geçtiğimiz Nisan ayında İstanbul 4 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvurarak sarayın üstündeki sahneleri kaldırtmıştı. İBB burayı da yenileyerek bir Roma kalıntısını daha meydana çıkarmayı planlıyor.