Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, TRT Haber'de gündeme ilişkin soruları cevapladı!

İbrahim Kalın'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Rus ve Ukraynalı muhataplarımızla yakın temas sürecek. 

10 yıldır Rusya ile gelişen ile ilişkiler bugün Ukrayna krizinde meyvelerini veriyor. Karabağ'da da öyle oldu. Herkes Rusya ile köprüleri atarsa Rusya ile kim konuşacak. 

Bizim odaklamamız gereken nokta bir an önce bu savaşın sonlandırılması. Bizim çabamız iletişim kanallarını açık tutarak, iki tarafın güvenini kazanarak ve bunu muhafaza ederek bu çalışmaları yürütmek.

Kiev ve civarında 2 gündür bir rahatlama var ama Ukrayna tarafında bir endişe var. Kalıcı ateşkesin şartları nasıl oluşur bunun takibini yapacağız.

Bu barışın oluşması için kim katkı verebiliyorsa bunu takdirle karşılıyoruz. Ancak liderler düzeyinde bir görüşme olursa son nokta konulabilir.

UKRAYNA'NIN GARANTÖRLÜK TALEBİ

Şu an garantörlük aşamasında değiliz, biz bu konuya olumlu bakıyoruz. Ukrayna ve Rusya'nın hem konuştuğu hem güvendiği nadir birkaç ülkeden biriyiz.

Türkiye bu anlamda son dönemde öne çıkan en önemli ülke. Biz müzakere heyetleriyle İstanbul'a gelmeden önce de temas halindeydik. 

Türkiye'deki müzakereler Türk diplomasisi açısından bir başarı olarak kalmamalı bence. Gerçekten bu savaşın sonlandırılması yönünde atılmış çok önemli bir adım.  O neticeye ulaştığımız zaman geriye doğru bu süreci tekrar okuyacağız ben bundan eminim. Aanalistler uzmanlar bu dönemi tekrar yazacaklar. Baktıklarında bu toplantıların en önemli kilometre taşlarından birisi olduğunu yazacaklar ve bunu hep birlikte göreceğiz inşaAllah.