Eyüpsultan Mezarlığı'nın tepesinde bulunan İdris-i Bitlisi tepesinin, Fransız subay ve yazar Pierre Loti olarak anılmasına uzun yıllardır tepki gösteriliyordu. Son günlerde Fransa'nın İslam'a ve Peygamber Efendimiz'e yönelik hakareti meşrulaştıran uygulamaları hayata geçirmesinin ardından Habervakti Genel Koordinatörü Bülent Deniz, üstü örtülmek istenen Pierre Loti Tepesi oyununu tekrar gündeme getirdi. 

Pierre Loti kimdir?

1934'TE TEPENİN ADI DEĞİŞTİRİLDİ

Bir Fransız subayı olan Pierre Loti, aynı zamanda ilk romanını İstanbul'da yazmış bir isim. Eşcinsel olduğu yönünde çok sayıda iddia ortaya atıldı. Osmanlı döneminde İstanbul'un Eyüpsultan semtinde yaşamıştır. Türkiye sevgisiyle tanınan Loti hakkında olumlu görüşlerin yanı sıra olumsuz görüşler de tarihteki yerini aldı. Özellikle şair Nazım Hikmet tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti. Eyüp Mezarlığı'nın üstünde bulunan İdris-i Bitlisi Tepesi'nin adı 1934'te tartışmalı bir isim olan Pierre Loti'nin ismiyle değiştirilmesi o günden bu yana tepkilere neden olmaya devam ediyor.

BİTLİS MİLLETVEKİLİ VAHİT KİLER: KANIMIZA DOKUNDU

2012 yılında AK Parti Bitlis Milletvekili Vahit Kiler, ''Eyüp'teki o meşhur köşkün adı 1934'e kadar İdris-i Bitlisi Köşkü olarak biliniyormuş. Tepenin adı da kayıtlarda 'İdris-i Tepesi' diye geçiyor. Ne var ki, 1934 yılında, Fransız yazarı Pierre Loti'nin ismi verilmiş. Biz bunu öğrendiğimiz zaman Bitlisliler olarak kanımıza dokundu, ağrımıza gitti.'' ifadelerini kullanmıştı.

İdris-i Bitlisi-1

İdris-i Bitlisi kimdir? 

İDRİS-İ BİTLİSİ 'İSLAM BİRLİİĞİ'Nİ SAVUNUYORDU

Tarihçiler İdris-i Bitlisi’nin Türk ya da Kürt olup olmamasının önemli olmadığını yaptığı hizmetlerin ve bıraktığı eserlerin daha önemli olduğunu vurguluyor. İdris-i Bitlis-i, Osmanlı tarihinde ilk kez İslam birliğini savunmuş ve Müslüman devletlerin birbirleriyle savaşmak yerine hilafet etrafında toplanmaları gerektiğini belirtmiş. Yavuz’un uyguladığı doğu politikasında da etkin rol oynamış bir isim olarak tarihte yerini almıştır. Şu an İdris-i Bitlis Tepesi'nde halen daha İdris Köşkü bulunmaktadır. 

İSLAM BİRLİĞİ'Nİ SAVUNDUĞU VE ŞİİLİĞE KARŞI MÜCADELE ETTİĞİ İÇİN...

Çeşitli rivayetlere göre Yavuz Sultan Selim'e verdiği destekle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi Şii akımlardan kurtarıldığı için Bitlisi'nin Şii ve Alevi kesimde sevilmediği için böyle bir değişiklik yapıldığı belirtiliyor. Aynı zamanda İslam Birliği'ni savunması da birilerini rahatsız ettiği için tepenin adını değiştirildiği belirtiliyor.

EYYUB EL-ENSARİ HAZRETLERİNE BORCUMUZDUR

İstanbul'ın banisi Ebu Eyyub El-Ensari'nin bulunduğu bölgenin tepesine bir Fransız subayı olan Pierre Loti'nin isminin verilmesi vicdanları yaralamaya devam ederken, Habervakti Genel Koordinatörü Bülent Deniz bu tartışmalı meseleyi sosyal medya hesabından tekrar gündeme getirdi. Deniz, ''Fransız mallarını boykot çağrısı yapan Devlet Başkanımız Erdoğan beyefendiye ve Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken Beye bir FRANSIZ eşcinsel subayın adı verilen İdrisi Bitlis'i tepesinin adı Pierre Loti Tepesi olarak kalamaz. Bu Eyyub'el Ensari Hz'lerine borcumuzdur.'' ifadelerini kullanarak çağrıda bulundu.

Habervakti