TGRT'de yer alan habere göre İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) teknolojiye ayak uydurdu. Dijital dönüşüm başlatarak özel halk otobüslerinde yeni bir döneme geçildi. İETT, yapay zekanın denetimini getirdi.  İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Şeref Can Ayata, yapay zeka teknolojisinin detaylarını anlattı.  

VATANDAŞTAN GELEN ŞİKÂYETLER CİDDİ ORANDA ARTI 
Şeref Can Ayata, yapay zeka sistemini kurma nedenlerini şöyle anlattı: “Gerek kendi saha tespitlerimiz gerekse yolculardan gelen talep ve şikayetler doğrultusunda bir denetim mekanizması ortaya çıktı. Biz de hem şoför arkadaşlarımızın hem de yolcularımızın seyahat güvencesini emniyet altına almak adına bu sistemi kurduk. Çok ciddi bir şikayet vardı. Özellikle yolculardan güvenliğiyle ilgili şoförün araç kullanımı, durağa yanaşması, çıkışı gibi bir sürü şikayetler vardı. Bunu engellemek için biz de teknolojiyi kullandık.” 

KAFA SAYMA KAMERALARI KOYULDU
İstanbul’daki 3 bin 41 Özel Halk Otobüsüne şarj üniteleri konuldu. Ekranlar yerleştirildi. Engelli yolcular için araç içi ve dışı bilgilendirme sistemi kuruldu. İçeriye ‘kafa sayma’ kameraları yerleştirildi. ‘Kafa sayma’ kamerasının konulmasının nedenlerini Ayata şöyle anlattı: “Otobüs içinde o saatteki yolcuyu ölçerek hat planlaması yapmak.  Yani ne zaman, hangi araç nerede gitmeli, kaç tane gitmeli, sayıyı artıralım mı gibi sorulara cevap aramak için koyduk.” 

ŞOFÖRÜ DE ANALİZ EDİYOR 
Otobüslerin dışına, önüne ve arkasına da kameralar koyuldu. Yapay zeka, ön panele yerleştirilen kamera sayesinde şoförün durumunu anlık analiz edebilecek. Ayata, konuya ilişkin şunları söyledi: “Şoför koltuğa oturduğu andan itibaren yapay zekanın kontrolü ve denetimi olacak. Yapacağı her hareketi izleyecek.  Örneğin şoförün uykusu mu geldi, yorgun mu, ilk fırsatta dinlenin uyarısı gelecek. Örneğin şoför telefonla konuşuyor, hemen uyarı verecek. Şimdilik özel halk otobüslerinde başlayan bu uygulama zaman içerisinde İETT otobüslerini de kapsayacak. Şoförün her anı kontrol altına alınacak, buradaki amaç hem şoförün hem de taşıdığı yolcuların güvenli seyahat etmelerini sağlamak.” 
Şoförün gerekli olan kurallara uymaması durumunda çeşitli cezalar da uygulanacak.