Genel Koordinatörümüz Bülent Deniz'in AKİT TV'de hazırlayıp sunduğu Kürsü programında İslam Hukukçusu Dr. İhsan Şenocak kur korumalı mevduat hesabına dair önemli açıklamalarda buldundu.

Müslüman faiz bankasına, mevduat hesabına para yatırabilir mi?

Faiz ve mevduat hesaplarının haram olduğunu belirten Şenocak, "Bir Müslüman gider faiz bankasına, mevduat hesabına para yatırabilir mi? Yatıramaz. Kesinlikle bu haramdır. Müslüman parasını kendi işletebiliyorsa kendi işletsin. Eğer işletemiyorsa bakacak bunlar içerisinde en ziyade ahkam-ı İslamiye’ye hangisi ihtimam ediyorsa ona yönelecek" dedi.

"Caiz değildir"

Şenocak faiz ve kur korumalı mevduat hesabı için, "Karşılıksız fazlalığa, paranın para kazanmasına faiz diyoruz. Yani siz mevduat hesabına veya bankaya yatırın, size karşılıksız bir para, paranızdan hareketle geliyorsa bu caiz değildir." ifadelerini kullandı.

"Hibe olabilmesi için malum olması gerekir"

Fıkıhtaki hibenin siyasetteki hibeden tamamen farklı olduğunu söyleneyen Şenocak, "Fıkıhta hibe olabilmesi için hibe edilen şeyin malum olması gerekir. Fıkıhtaki hibe ile siyasetteki hibe birbirine karıştı. Birbirine karışınca bazı hocalarımız ‘hibe olur’dedi, olmaz. Hibe olması için ne vereceğini temlik edecek. Kar ile kur arasında ne kadar bir fark olacak belli değil.” dedi. Kur korumalı mevduat hesabındaki şart durumuna da değinen Şenocak, "Şart var burada, adına hibe deseniz de faiz oluyor. Hibe olması için karşılıksız olmalı." şeklinde konuştu.

 Şenocak'tan Müslümanlar için alternatif proje çağrısı

Açıklamalarına devam eden Şenocak, “Müslümanlara alternatif projeler sunulsun. Kanal İstanbul yapılacak. Ama bunu şöyle yapsa, milletimize dese ki ‘Ey parasını faize yatırmayanlar, Allah’tan korkanlar, ben evime bu faiz parasını getiremem diyen Müslüman gel buradan hisse al. Ben bunu devlet olarak yapayım. Bu sistem kara döndüğü zaman hissen kadar buradan kâr al. Ya da başka büyük projeler yapılsın. Bu tür çalışmalarla eminim ki yastık altında para saklayan Müslümanlar paralarını çıkaracaklardır. Zaten İslamiyet, yastık altında para tutup pazardan piyasadan çekmeyi de tasvip etmiyor.” ifadelerini kullandı.