Otomobilde özel tüketim vergisi (ÖTV) matrah değişikliği düzenlemesi yolda... Matrah düzenlemesi Aralık ayında yürürlüğe girecek. Düzenleme sonrası alt matraha düşen otomobillerde yüzde 20'ye varan indirimlerin yapılacağı konuşuluyor. Öte yandan matrah düzenlemesi gündeme girince araç piyasasında yaprak kımıldamaz oldu. Vatandaşın gözü Aralık ayında. Peki matrah düzenlemesi ikinci el araç fiyatlarına nasıl yansıyacak? Piyasadaki bazı araçlarda şimdiden indirimler yapılmaya başlandı.

FİYATLARDA NE KADAR İNDİRİM OLUR?

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: "Sektörümüzün uzun süredir beklediği ÖTV matrah güncellemesi hakkında Hazine ve Maliye Bakanımız Sn. Nureddin Nebati Bakanlık nezdinde çalışma yürüttüklerini belirtmişti. Son olarak da geçtiğimiz günlerde düzenlemenin 1 Aralık’ta hayata geçirileceğini öğrendik. Matrah güncellemesinin hangi oranlarda yapılacağı konusunda henüz net bilgi sahibi olmasak da yükselen araç fiyatlarına olumlu etki edecektir.

İKİNCİ EL ARAÇLARDA DÜŞÜŞ OLUR MU?

Özellikle yeni model yılına sahip araçlarda 2. el otomobil piyasası sıfır araç fiyatlarına göre belirleniyor. Bu sebeple ÖTV matrah güncellemesi 2. el otomobil piyasasını doğrudan etkileyeceğinden bu alanda da fiyat düşüşleri yaşanacaktır.


EN DÜŞÜK SIFIR OTOMOBİL FİYATI NE KADAR OLUR?

Şu an en düşük fiyatlı sıfır otomobiller 400.000 TL’den başlıyor. Matrah güncellemesinin detayları henüz resmi olarak açıklanmasa da beklenti %45’lik matrah diliminin arttırılması. Düzenleme beklenen gibi olursa %70 ve %80’lik dilimdeki araçlar %45 dilimine girecek ve 400.000 TL olan en düşük sıfır araç fiyatları ortalama 340.000TL civarında olacak.

Yükselen araç fiyatları neticesinde sektörümüzün adına zaruri ihtiyaç haline gelen ve beklenen bir güncellemeydi. Diğer yandan fiyatların düşeceği beklentisi ile vatandaşlarımızın da otomobil alma planlarını erteledikleri ve bu sebeple piyasayı durağan hale getiren bir süreç yaşıyorduk. Hem fiyatların bir miktar düşmesi hem de beklenti ortamını bitirerek piyasayı tekrar hızlandıracak bir güncelleme olacağını umuyoruz."

Milliyet