İslami ilimler, tasavvuf ve ahlaki konularda yazdığı kitaplarla büyük üne kavuşan ve dönemin en meşhur eğitim kurumu Bağdat Nizamiye Medresesi’nin rektörü olan Gazali, vefatının 911. yılında yad ediliyor.

  

Büyük İslam alimi Gazali, dünyanın birçok bölgesindeki Müslümanlar tarafından anılırken, İran’ın tarihi Tus şehrinde 1995`te bulunan mezar yeri kaderine terk edilmiş durumda.

Aynı bölgede Gazali`ye nispet edilen başka bir mezar bulunuyor
Gazali`ye ait mezar yerinin metruk halde bırakılması ve sahip çıkılmamasının nedenlerinden birinin büyük İslam alimine nispet edilen başka mezar yerinin olduğu iddia ediliyor.

   

Gazali`ye ait olduğu öne sürülen kabirlerden biri tarihi Tus şehrinin güneybatısındaki beşinci ve en tanınmış Abbasi halifesi Harun Reşid anısına 14. yüzyılda yapılan Haruniye Kümbeti`nin bahçesinde yer alıyor. Bazı tarihçiler ve gezginler buradaki kabrin Gazali`ye ait olduğunu belirtiyor.

Haruniye Kümbeti`nin Gazali tarafından yaptırıldığı, medrese olarak kullanıldığı ve vefatının ardından da İslam aliminin bu yapının içine gömüldüğüne dair de rivayetler bulunması nedeniyle Haruniye`yi Gazali`nin türbesi olarak kabul edenler de var.

   

İkinci mezar yeri ise tarihi Tus şehrinin kuzeydoğusunda 1995 yılında Sefalkan Mezarlığı alanında yapılan arkeolojik kazılarda bulundu ve Gazali`nin gerçek kabrinin 2 katlı bu yerde olduğu belirtilerek tabela asıldı.

  

Gazali ile ilgili araştırmalar yapan konunun uzmanları, Sünni alimler ve İranlı yetkililer Haruniye`nin avlusundaki yerin anıt mezar olduğunu ancak yeni bulunan metruk yerin ise İslam aliminin gerçek mezarı olduğunu ifade ediyor.

   

Metruk haldeki 2 katlı yeni mezar yerinde daha önce türbe olduğu ve Moğol istilasının ardından yıkıldığı için buranın unutulduğu ve Gazali`ye ait mezar taşının da Haruniye`ye götürüldüğü naklediliyor.

  

26 yıl önce tespit edilen mezar yerinde Gazali, eşi ve çocuklarına ait olduğu kabul edilen 5 kabir bulunuyor. Mezar yerinin yapımında kullanılan tuğlalar ve kerpiçler de buranın eskiden türbe olduğu ve Moğol istilasında yıkıldığı yönündeki görüşü destekliyor.