İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İETT Genel Müdürü Alper Bilgili ve beraberindeki heyetle birlikte yeni metrobüs araçlarının test sürüşüne katıldı. İmamoğlu, test sürüşünün ardından gazetecilerin gündeme dair sorularını yanıtladı.

ARACINI KAÇA DOLDURDUĞUNU AÇIKLASIN

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Zamlardan şikâyet edip sonra da dönüp İstanbul'da toplu taşıma araçlarına yüzde 40 zam yapanlar zillettedir” açıklamaları ile ilgili soruya yanıt veren İmamoğlu “Ne yazık ki üzücü bir yorum olmuş. Cevap versem mi, vermesem mi? Şöyle diyeyim: Saygıdeğer Genel Başkan Sayın Bahçeli’nin benim bildiğim kadarıyla klasik araç koleksiyonu var. Klasik araçları çok sever ve ara ara bindiğini de biliyorum basından takip ettiğim kadarıyla. 4-5 ay önce o araçlarından herhangi birinin deposunu kaça doldurduğunu ve bugünlerde kaça doldurduğunu da açıklarsa, bence daha objektif, daha vicdanlı bir açıklama olur diyeyim. O kadar diyeyim yani. Başka bir şey demek istemiyorum” ifadelerini kullandı.

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NA YANIT: BEYEFENDİ İNCİNMİŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun kendisine açtığı 250 bin liralık manevi tazminat davası hakkında da açıklama yapan İmamoğlu, "Beyefendi incinmiş; öyle diyeyim. İstanbul halkına ve İstanbul’a dair sözlerine dikkat edecek. Benim söylediğim her şey bellidir, doğrudur. Kendisi hakkında olan süreçleri tanımlamıştır. Kişilik haklarına asla bir müdahale yok. Sayın Bakan, Ulaştırma Bakanlığı görevini yapsın. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle ilgili süreçlere müdahil olmasın; işine baksın. Onun işiyle ilgili sınırları var. Bize müdahale ettiği an, cevabını alır. Haddini bilmezse de biz, haddini bildirecek cevapları, 16 milyon insanın hakkı adına veririz. Bizim söylediğimiz sözler, o hakkında açılan soruşturma talebimiz, hepsi ortadadır. Daha önce kendisiyle ilgili basındaki bütün bilgi, belge ve paylaşımlara yasak koydurma kararını-bana göre usule uygun olmayan bir biçimde kararını aldırtmışlardı- ben tekrar hatırlattım. ‘Yok, zimmet değildi' falan… Doğru; zimmet değildir, ihaleye fesat karıştırmaktır. Olabilir. Birbirinden daha az ya da daha çok suç tarifi değildir. Ama belgeler, deliller nettir. Hakkında savcılığa iletilmiş suç duyurusu, dava süreci vardır. Bunları beyan ettik. Hiçbir şekilde açtığı tazminat davasıyla ilgili mesnet oluşturacak bir söylemim olduğunu düşünmüyorum." dedi.

TÜRKİYE'DE TEK ULAŞIM ZAMMI YAPAN İBB DEĞİLDİR

İBB Meclisi'nde Cumhur İttifakı’nın toplu taşımada öğrenci indirimi ile ilgili verdiği teklif ile ilgili soru üzerine İmamoğlu, şöyle dedi:

Türkiye’de tek ulaşım zammı yapan belediye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi değildir. Özellikle öğrenci ulaşımı bakımından, Türkiye’nin en ucuz ulaşım imkânı sunan belediyelerinin başında geliyoruz. Ve Türkiye’de içinde, Millet İttifakı’nın da olan, Cumhur İttifakı’nın da olduğu da belediyeler zam yapmıştır.

Bütün bu süreçleri bilen, İstanbul’daki popülizmin Nirvana'sını bu şehre yaşatan arkadaşların bir kısmının ortaya koyduğu sözüm ona bu dâhiyane fikir, sözüm ona öğrencilere katkı sunma iyiliğini düşündüğü arkadaşlar; yapılan zammın İBB tarafından sübvanse edilmesini istiyor. Peki, madem öğrenciyi çok düşünüyorsunuz; öğrenciyi sadece İBB'nin yaptığı zam mı etkilemiş?

Örneğin diyebilirsiniz ki; bu tarz öğrencisi olan hanelere, BOTAŞ karar alır, Enerji Bakanlığı karar alır, İGDAŞ faturalarında özel bir uygulama getirir. Elektrik faturalarına da özel bir uygulama getirir.

Yani bugün dört katı elektrik faturası ödüyor bu evler. Samimiyetsiz, tamamen popülist bir akılla yapılmış bir açıklama ve üzerinden verilmiş bir önerge. Öğrencilerimizi aldatmaya çalışıyorlar. Öğrencilerimizin zekâsı, onları çok şeyle katlar. Onun için biz, her şeye rağmen doğruyu yapmaya devam edeceğiz.