Hani aç kalırız ama vatansız, devletsiz kalamayız diyorduk!

Hani ekmeksiz yaşarız ama hürriyetsiz yaşayamayız diyorduk!

Gecenin gündüzü takip etmesi gibi, iyilikler ve kötülükler, bolluklar ve darlıklar ardı ardına gelir!

“And olsun, biz kendilerinden öncekileri de denemişken, insanlar, 'İnandık' deyince, denenmeden bırakılacaklarını mı sanırlar? Allah elbette doğruları ortaya koyacak ve elbette yalancıları da ortaya çıkaracaktır.” (Ankebut, 2-3)

Dün büyük bir depremle sınanmıştık. Sonra bolluk ve refah geldi. Şimdi bir ekonomik darboğaza düçar olduk.

Aslında gerçek olan tek bir şey var: İMTİHAN OLUYORUZ!

Bazen Allah cc, haksızlığı bizim vesilemizle ortadan kaldırmak, zalimleri bizimle cezalandırmak ve mazlumlara bizim ellerimizle yardım etmek ister. ‘Mallarınızla ve canlarınızla haydin Allah için cihada’ denildiğinde, aslında gerçekten zor bir imtihana tabi tutulmuşuzdur!

Bazen de servetle ve iktidarla imtihan oluruz.

Bazen ise darlık, yokluk ve çaresizlik ile..

Allah cc, bizi, mallarımız, canlarımız ve sevdiklerimizle imtihan eder, kimi zaman artırarak, kimi zaman eksilterek!..

İlk insan Hz. Adem aleyhisselam’ın oğlu Kabil, kardeşi Habil’i planladığı bir cinayetle vahşice katletti.

Hz. Lut aleyhisselam’a içinde yaşadığı azgın ve sapkın topluluktan neredeyse kimse tabi olmadı, hatta karısı bile sözünü dinlemedi.

Hz. Ali kerremallahü veche, kendinden önceki iki halife gibi içteki hainlerce sinsi planlarla şehid edildi.

Kainatın Efendisi Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhisselam’ın kendi şehrinde maruz kaldığı şiddet ve işkenceler.. Evladını kaybetmesi.. Yokluk.. Açlık.. İtibarsızlaştırmalar..

Hz. Aişe annemize atılan iftira ile başına gelenler..

Hz. Eyyüb aleyhisselam’ın zengin ve cömert biri olduğunu herkes bilirdi. İnsanlar ona yakın olmak için uzak diyarlardan gelirlerdi. Ta ki servetini kaybedip, sağlığından olunca, bir de üzerine çocukları da vefat edince onun yanında hanımından başka kimse kalmadı. Ama o “sabreden”, “şükreden”, “şeytana ve nefsine direnen” bir kul oldu. Sonra Allah cc de ona gençliğini ve sağlığını tekrar vererek servetini de iki katına çıkarttı.

Hz. Yusuf aleyhisselam’ı kendi öz kardeşleri kuyuya attı. Allah cc, onu oradan çıkartıp Mısır’a sultan yaptı. İftiraya uğrayıp zindana düştü. Yedi yıl bolluk ve yedi yıl kıtlıkla imtihan oldu.

İmtihanların güçlüklerine bakar mısınız?!..

Korkmaya gerek yok! Korkacaksanız, nefsinizin şerrinden korkun!

Mülkün Sahibi olan Allah Azze ve Celle’nin, kulu olarak bize ayırdığı ve vermeye kefil olduğu rızkımızdan azını ya da çoğunu yemeyecek, bize kulluk etmek için verdiği süre olan hayatı, daha az ya da daha fazlasını yaşayarak bu dünyadan ayrılmayacağız!

Kaderimiz de ne varsa o olur. Allah’ın iradesi ve hükmü, doğuyu ve batıyı, varlığı ve yokluğu, hayrı ve şerri, tüm kainatı kuşatır. Bize düşen, her hal üzere rızasına talip olmaktır.

Allah cc, servet ve iktidarı, insanlar, halklar ve ülkeler arasında evirip çevirendir. Bugün ekonomik zorluğun baskısı ile itidalimizi kaybederek umudumuzu asla yitirmeyelim!

Sabredelim!

Allah’a sığınalım!

Helale haram katmayalım!

İnsanları Hakk’a çağıralım!

“Havf” ile “reca” / “korku” ile “ümit” arasında bir yerde duralım!


Nefislerimizi ilah edinmeyelim. Adı makam-mevki olan, adı saray gibi konforlu rezidans olan, adı lüks araba olan, adı yazlık villa olan, adı İslami tatil olan, adı bilmem ne markalı kıyafet, ayakkabı veya çanta olan putlar diker, onları kutsal amaçlar olarak hedefe koyar ve hayatımızı sadece bunlar için harcarsak vay halimize!

Biz, üzerimize düşenleri, hiç bir bahane üretmeden, ihlasla yapmak konusunda gaflete düşer de yanlış yollara saparsak, işte o zaman vay halimize!..

Falanca siyasetçi, filanca bürokrat, filan işadamı şunu yapmış, bunu yapmış!

Peki sen ne yaptın?

Üzerine düşeni yaptın mı?

Onları Allah kahretsin de, sen üzerine düşeni yapmadıysan o zaman kork!

Her şeyi gören, duyan, bilen, hüküm sahibi olan, kadere, rızka ve ecele hükmeden, her şeyin sahibi olan bir Allah var!

Biz, kendimize bakalım! Herkes kendisine baksın!

Eğer maddi olarak darda iseniz, sabredin bir gün kazanacaksınız! Eğer zenginseniz, gün gelecek kaybedeceksiniz! Bu şekilde imtihan olacağız!

Bugünler de geçecek. Dünya hayatı geçicidir. Ahiret hayatı, dünya hayatından daha güzeldir!

Allah’ın salih ve muttaki kullarına, darlık da, varlık da, şeytan da, şeytanlaşmış insanlar da bir zarar veremez biiznillah!