İngiliz gazetesi The Guardian, dün dünya gündemine bomba gibi düşen bir haber yayınladı. Gazetenin güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde DEAŞ'ın yeni liderinin ismine yer verildi.

DEAŞ'IN YENİ LİDERİ 'EL SELBİ' OLDU

Haberde, Ebu Bekir El Bağdadi’nin ölümünün ardından DEAŞ'ın yeni liderinin Türkmen olan Abdülrahman el Mavli el Selbi olduğu açıklandı.

DEAŞ'ın yeni lideri El Selbi’nin Irak Türkmen Cephesi’nin Türkiye temsilcisi Adil Selvi’nin kardeşi olduğu iddia edildi. 

'EZİDİLERE YÖNELİK KIYIMDAN SORUMLUYDU'

İngiliz istihbaratı kaynaklarından elde edilen bilgilerde, El Selbi'nin DEAŞ'ın kurucularından olduğu da haberde belirtildi. Ayrıca haberde El Selbi için, “Irak’ta Ezidilere yönelik kıyımdan sorumluydu. Örgütün dünya çapındaki eylemlerini de denetliyordu.” denildi.

ABD ASKERLERİ 2004'TE TUTUKLADI

Guardian’ın haberinde, Ezidilere karşı yürütülen ve Birleşmiş Milletler’in ‘soykırım’ olarak tanımladığı eylemlerin emrini verdiği bilgisi de yer aldı.

2004’te ABD askerleri tarafından tutuklanıp Buka Kampı’na götürüldüğü, Ebubekir El Bağdadi ile de burada tanıştığı ifade edildi. Habere göre, El Selbi’nin en az bir oğlunun olduğu da düşünülüyor.

BAŞINA 5 MİLYON DOLAR ÖDÜL KOYULMUŞTU

Bağdadi’nin öldürülmesinden önce, ABD Dışişleri Bakanlığı Selbi’nin başına 5 milyon dolar ödül koymuştu. Ağustos ayında Bağdadi’nin örgütü idare edecek durumda olmadığı söylentileri çıktığında da, ‘IŞİD’in yeni lideri El Selbi olacak’ yorumları yapılmıştı.

The Guardian’ın haberinde El Selbi’nin DAEŞ’i diriltme çabalarından da bahsedilerek, “El Selbi, Bağdadi’nin ölümünden bu yana, örgüt içerisindeki iktidarını konsolide etmek için çalışıyor. Kendisi hariç örgütün yeni lider kadrosu 2003-2004 yıllarında ABD’ye karşı Irak’ta verilen mücadele sorasında çok genç olan yeni nesillerden oluşuyor.”

Haberde, El Selbi’nin İdlib kırsalında öldürülen Bağdadi ile birlikte hareket etmediğinin sanıldığı ifade edildi ve “İstihbarat birimlerinin elinde nerede olabileceği konusunda sınırlı bilgi var. Musul’un batısındaki küçük yerleşim yerlerinde gizlenmeyi tercih ettiği sanılıyor.” denildi.