Avrupa Birliği'nden resmen 2020 yılında ayrılan İngiltere'nin yeni bir birlik oluşturma arayaşı içinde olduğunu Başbakan Boris Johnson resmen dile getirdi. Yeni birlik Roma İmparatorluğu'nun Akdeniz'deki topraklarını kapsayacak şekilde tasarlandı. Akdeniz'in Roma İmparatorluğu'ndaki adı olan Mare Nostrum birliğin adı olarak düşünüldü.

johnson-Macron

'FİKİR İLK OLARAK MACRON'DAN ÇIKTI, AMA BEN DE DÜŞÜNMÜŞTÜM'

Johnson yaptığı açıklamada, “Aslında fikir ilk olarak Macron’dan çıktı. Gerçi ben bunu Dışişleri Bakanı olduğum süreçte de düşünmüştüm. Roma İmparatorluğu kadar büyük hatta Eurovision kadar kapsayıcı bir yapı düşünün. İsrail, Ukrayna, Türkiye gibi ülkelerin de içerisinde olduğu… “ dedi. Johnson, Avrupa ve yakın komşuları arasında işbirliği sağlamanın bir yolu olarak Roma İmparatorluğu’nun modern bir versiyonunun önemini vurguladı. 

'MARE NOSTRUM'U YENİDEN İNŞA ETMELİYİZ'

Almanya'daki G7 Zirvesi'nde Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile biraraya gelen Johnson, siyasi birlik fikrini açıklamıştı. Madrid'deki NATO Zirvesi'nde de Johnson, ''Roma’nın “Mare Nostrum”una (Akdeniz) dayanan bir vizyonu olduğunu söylerken, bu yüzden bence Türkiye orada olmalı, bence kuzeybatı Afrika ülkeleri orada olmalı ve bence temelde Mare Nostrum’u yeniden inşa etmeliyiz'' ifadelerini kullanmıştı.