Bankadan yapılan açıklamaya göre, BoE Para Politikası Kurulu (Monetary Policy Committee-MPC), yüzde 0,1 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde olan politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25’e yükseltti. Kurul, 875 milyar sterlin seviyesindeki varlık alım programını değiştirmedi.

Para Politikası Kurulu tutanaklarında faiz artırma kararının bire karşı sekiz üyenin oyu ile alındığı belirtildi.

Tutanaklarda, pek çok farklı sektörde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların etkisinin hissedilemeye devam edildiği, Covid-19 varyantı Omicron’a karşı artırılan kısıtlamaların aralıkta ve gelecek yılın ilk çeyreğinde büyümeyi baskılamasının beklendiği kaydedildi.

"ENFLASYONUN 2022 NİSAN AYNIDA ZİRVE YAPMASI BEKLENİYOR"

İngiltere’de eylül ayında yüzde 3,1 seviyesinde olan enflasyonun, kasım ayında yüzde 5,1 seviyesine yükseldiği hatırlatılan tutanaklarda, enflasyonun kış aylarında yüzde 5’in üzerinde seyretmeye devam etmesinin ve 2022 yılının nisan ayında yaklaşık yüzde 6 ile zirve yapmasının beklendiği bildirildi.

Çekirdek enflasyonda düşüşün ancak gelecek yılın ikinci yarısından itibaren başlamasının öngörüldüğü vurgulanan tutanaklarda, "Omicron varyantı, talep ve arz ve dolayısıyla orta vadeli küresel enflasyonist baskılar üzerindeki etkileri belirsiz olsa da, 2022'nin başlarında faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturuyor. Küresel maliyet baskıları güçlü kalmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

İngiltere Merkez Bankası, en son Ağustos 2018'de faiz artırım kararı almıştı.

Ülkede dün açıklanan verilere göre, enflasyon, yüzde 5,1 ile 2011 yılının eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZDE DEĞİŞİKLİĞE GİTMEDİ

Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yapılan açıklamada, ECB Yönetim Konseyi'nin, bugünkü toplantısında, faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldığı, politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bıraktığı bildirildi.

PEPP kapsamında net tahvil alımlarının Mart 2022'de sona ereceğinin teyit edildiği belirtilen açıklamada, ilk çeyrekte net PEPP alımlarının düşük hızda yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada, Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamında ikinci çeyrekte 40 milyar avro ve üçüncü çeyrekte 30 milyar avro aylık net alım hızına karar verildiği aktarılarak, Banka'nın tahvil portföyüyle 2024 sonuna kadar yeniden yatırım yapacağı bildirildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ile ilgili olumsuz şoklara karşı gerekirse PEPP kapsamında net varlık alımlarına yeniden başlanacağı mesajı verilen açıklamada, varlık alım programı kapsamındaki net alımların ilk politika faiz artışından hemen öncesine kadar süreceği kaydedildi.

ECB, enflasyonun yüzde 2 hedefine ulaşana kadar borçlanma maliyetlerinin artmayacağı mesajını yineledi.

Piyasada ECB'nin faiz oranları ve PEPP'in toplam büyüklüğünde bir değişlik beklenmiyordu.