Muhafazakar Parti liderliği için yapılan beşinci tur oylamada, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak 137 oy ile en çok desteği alan isim oldu. Liz Truss 113 oy alırken, Penny Mordaunt ise 105 oy aldı.

Bu sonuçlarla eski Maliye Bakanı Rishi Sunak ve Dışişleri Bakanı Liz Truss finale kaldı. Üç aday arasından en az oyu alan Ticaret Bakan Yardımcısı Penny Mordaunt ise elendi.

Kalan iki aday arasından, Muhafazakar Parti'nin yeni liderini ve dolayısıyla da İngiltere'nin yeni başbakanını partinin 160 binden fazla üyesi seçecek.

Seçimin galibi 5 Eylül'de açıklanacak.

JOHNSON DESTEK VERMEYECEK

Başbakan Boris Johnson, liderlik yarışında hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıklamıştı. 7 Temmuz'da istifasını duyuran ve partisinin yeni lideri seçilene dek başbakanlık görevini sürdüreceğini belirten Johnson, kabinesindeki bakanları kendisinin yanında olmaları için ikna etmeye çalıştığını ancak başarısız olduğunu söylemişti.

GÖÇMENLERİ TÜRKİYE'YE GÖNDERME PLANI

İngiltere'de Times gazetesi Cumartesi günü, adaylardan Liz Truss'ın ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda'ya gönderme programına Türkiye dahil başka ülkeleri de dahil etmek istediğini yazmıştı. Gazeteye konuşan Dışişleri Bakanı Truss'a yakın bir kaynak, Truss'ın Ruanda'yla yapılan anlaşmanın bir benzeri için Türkiye'yi "potansiyel" olarak gördüğünü söylemiş, "Türklerin buna hazır olup olmadığı başka bir soru" demişti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, söz konusu haber sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada "İngiltere Dışişleri Bakanı, Başbakan olursa Ruanda'nın yanı sıra Türkiye'ye de göçmen gönderilebileceğini söyledi. Erdoğan'ın dış güçler palavrasını artık bir kenara itelim. Batı böyle kullanışlı rejimleri sever. Milletimiz müsterih olsun; Erdoğan bunu yapamaz, yaptırmayacağız" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç de, "Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır" demişti.