Ramazan ayında Birmingham'ın Coventry Sokağı, şehirde yaşayan 300 bin Müslüman için popüler bir yere dönüşüyor.

Sadece 4 yıl önce birkaç tezgahla başlayan etkinlik, bugün tüm sokağı kaplar hale gelmiş durumda. İlginin giderek arttığı etkinliğin Avrupa'daki Noel pazarlarına benzemesi hedefleniyor.

Etkinlik ağırlıklı olarak değişik ülkelerden sokak lezzetlerine odaklanılsa da İslami giyim, oyuncaklar, kokular ve hediyelikler bulmak da mümkün oluyor.

Burger ustası Sohail Ghani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanların şehirdeki geçmişlerinin 1950'li yıllara kadar uzandığına işaret ederek "Bunun (etkinlik) en başından beri burada olması gerektiğini düşünüyorum. Topluluk güçlü. Ailem 1950'lilerden beri burada. Yıllar geçtikçe farklı ülkelerden gelen insanlar oluyor. Irak'tan, Afganistan'dan, Şam'dan, Yemen'den gelenler var. Sanırım artık bir bütün olduğumuzu anlıyoruz." ifadelerini kullandı.


"Noel pazarlarına benzer hala gelebiliriz"

Etkinliğin son yıllarda daha çok ilgi çeker hale geldiğini vurgulayan Ghani, "Şehir merkezlerinde Noel'de kurulan pazarlara benzer şekilde daha yoğun hale gelebiliriz. Organize bir sistemimiz var ve gerçekten çok iyi olacak." diye konuştu.

Etkinlikte yer alan Ali Yemeni, 9 yaşındaki oğlu Adem ile memleketi Yemen'deki insanlar için yardım topladığını belirterek "BM'nin açıklamalarına göre, Yemen'de gıda, ilaç, giysi bulamayan, hiçbir şeyi olmayan 17 milyondan fazla insan var. Ama bakın insanlar yardım etmeye çalışıyor." dedi.


"Müslüman bir ülkede hissediyorsunuz"

Sokağı dolduranlar, etkinlikten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Malezya mutfağından lezzetleri tadan Nijerya asıllı İsveç vatandaşı Mariamu Kadima, şunları söyledi:

"Farklı kültür ve kökenlerden Müslümanların bir araya geldiğini görmek harika. Kendinizi Müslüman bir ülkede hissediyorsunuz. Ramazan, birlik olduğumuzu hissettiğimiz tek zaman. Çünkü genellikle ramazandan sonra herkes iş ve başka şeylerle meşgul oluyor."

Etkinliğe gösterilen ilgiye işaret eden Kadima, "Londra'dan gelen arkadaşlarımız var, Manchester gibi farklı yerlerden insanlar geldi. Fransa ve İtalya'dan çok sayıda insan vardı. Bunu, Avrupa ülkesinden birçok insan için büyük bir olay olarak görebilirsiniz, özellikle Fransızlar için." diye konuştu.

Moulud Choudhury de "Tüm bu etnik kökenlerden insanların namaz kılmak, yemek yemek, birlikte yaşamak için bir araya gelmesi çok güzel. Huzurlu bir ortam. Dünyanın her yerinden Müslümanlar var. Almanya'dan, İsviçre'den insanlar geliyor ve bence bu harika." ifadesini kullandı.

Şimdiye kadar gördükleri ilgiden memnun olan organizatörler, etkinliğin her yıl daha da büyüyeceğine inanıyor.