Mahsa Emini'nin memleketi olan İran'ın Kürdistan eyaletinin Sakkız kentindeki cenazesi sırasında patlak veren protestolar, İran'ın başkenti Tahran'a sıçradı. Resmi haber ajansı IRNA Kerec, Tebriz, Meşhed, Kiş, Kirman, Yezd, Reşt, Kirmanşah, Erdebil, İsfahan, Urumiye, Kazvin, Zincan, İlam, Hemedan kentlerinde de protestolar düzenlendiğini duyurdu.

Sert müdahale ve çok sayıda gözaltı

Sosyal medyada birçok kentten paylaşılan görüntülerde güvenlik güçlerinin protestoculara sert müdahale ettiği ve çok sayıda kişinin gözaltına alındığı görüldü.

'Diktatöre ölüm', 'İslam cumhuriyeti istemiyoruz' sloganları

İran dini liderliği ve teokratik rejimine atıfla 'Diktatöre ölüm', 'İslam cumhuriyeti istemiyoruz', 'Zorunlu örtünmeye hayır' sloganlarının damga vurduğu eylemlerde çok sayıda İranlı kadın, protesto için başörtülerini çıkarıp attı. Kadınların kalabalık arasında başörtülerini çıkararak saçlarını kestiği ya da başörtülerini ateşe atıp etrafında dans ettiğine dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.

Sari'den Kirman'a kadınların meydan okuması

BBC dünya haberlerinin İran uzmanı sunucusu Rana Rahimpour, en yaygın paylaşılan ateş etrafında dans videosunun İran'ın kuzeyindeki Sari kentinde çekildiğini yazdı.  Bir kadının elektrik dağıtım kutusunun üstüne çıkıp kalabalığın alkışları, tezahüratları ve 'Diktatöre ölüm' sloganları arasında makasla saçını kestiğine dair video, RFE/RL muhabiri Golnaz Esfandiari'ye göre Kirman kentinde çekildi.
Videolar, sosyal medya kullanıcıları tarafından 'İranlı kadınların cesaretine' yönelik hayranlık ifadeleri eşliğinde coşkuyla karşılandı.

Dün gece başkent Tahran, kuzeydoğuda Meşhed, kuzeybatıda Tebriz, kuzeyde Raşt, merkezde İsfahan ve güneyde Şiraz dahil büyük şehirlerde düzenlenen protestolar IRNA'ya yansıdı. IRNA sokak protestolarının 5. gecesinde polisin 1000 kişiye kadar olan kalabalıkları dağıtmak için gözyaşartıcı gaz kullandığını ve gözaltılar yaptığını belirtti.

Güvenlik güçlerine öfke

Haberde protestocuların sokakları ablukaya aldığı, güvenlik güçlerine taş attığı, polis araçlarını ve çöp bidonlarını ateşe verdiği, liderlik ve hükümet karşıtı sloganlar attığı kaydedildi. Meşhed'de protestocu bir grubun bir otomobili ve bir polis memurunu ateşe vermeye çalıştığı aktarıldı.

Yarı resmi haber ajansı Fars, Kazvin'de motosikletli devriyelerle olay yerine gelen polis ve Devrim Muhafızlarına bağlı Besic milislerinin cop ve biber gazı kullanarak protestocuları dağıttığı ve birçok kişiyi gözaltına aldığını yazdı.

Reşt'te polis ile protestocular arasında şiddetli arbede sırasında bazı eylemcilerin 2 banka şubesini ve bir ambulansı tahrip ettiği, bir polis aracını ve İmam Musa Kazım Camini ateşe verdiğine dair görüntüler yayımlandı. Sosyal medyadaki aktivistler ise gözaltına alınarak ambulansın içerisinde bekletilen göstericilerin kurtarıldığını öne sürdü.

PROTESTOLARDA 3 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kürdistan eyaletinden gelen protestolarda can kayıpları haberlerine, Vali İsmail Zareikuşa, '3 kişinin hayatını kaybettiği, ancak bu kişilerin güvenlik güçleri tarafından değil, provokatörler tarafından öldürüldüğü' açıklamasını getirdi.