iŞGALCİ İSRAİL GÜÇLERİ MESCİD-İ AKSA'DA BULUNAN KIBLE MESCİDİ'NE SALDIRDI

İsrail polisinin Mescid-i Aksa'da yer alan Kıble Mescidi'nin içine girdiği bildirildi.

Sabah namazından sonra işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’nın avlusunda toplanan gençlerin taş atması üzerine çıkan olaylar devam ediyor.

Aksa'nın avlusuna baskın düzenleyen İsrail polisi, kauçuk kaplı mermi ve ses bombası kullanarak gençlere müdahale ederken, Harem-i Şerif‘te bulunan tüm cemaati de zor kullanarak dışarı çıkarmıştı.

Daha sonra geri çekilen ve cemaatin içeri girmesine izin veren İsrail polisi, gençlerin yeniden taş atmaya başlaması üzerine tekrar avluya girdi.

Cemaati darbederek dışarı çıkardıktan sonra gençlerin bulunduğu Kıble Mescidi'ne yönelen İsrail polisi zor kullanarak mescidin içine girdi.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresi Sözcüsü Firas Dibs, İsrail polisinin Aksa içindeki Kıble Mescidi'ne girdiğini ve buradaki Filistinlileri yere yatırarak tevkif ettiğini gösteren bir video paylaştı.

EN AZ 90 FİLİSTİNLİ YARALANDI

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail güçlerinin kullandığı kauçuk kaplı mermi, ses bombası ve uyguladıkları darp nedeniyle şu ana kadar en az 90 Filistinli yaralandı. Yaralıların bölgedeki hastanelere sevk edildiği aktarıldı.

İsrail polisinden yapılan açıklamada da 3 polisin hafif şekilde yaralandığı bildirildi.

Sosyal medyada birkaç gündür paylaşılan görüntülerde fanatik Yahudiler, bugün başlayan Hamursuz Bayramı’nda kurbanlarını Aksa'da keseceklerini söylemişti.

İsrail'de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve üst güvenlik yetkilileri, fanatik Yahudilerin bu adımına izin verilmeyeceğini, Aksa'daki statükonun korunmaya devam edeceğini açıklamıştı.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ BAŞKANLIĞINDAN İSRAİL POLİSİNİN MESCİD-İ AKSA'YA BASKININA KINAMA

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail polisinin sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını kınadı.

Filistin Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Mescid-i Aksa'nın avlusuna düzenlediği baskın ve yaralanmalara yol açan sivil, sağlık ve medya ekiplerine müdahalesinin en sert şekilde kınandığı" belirtildi.

İsrail'in söz konusu baskınla Mescid-i Aksa'da egemenliğini dayatma ve onu bölmeye yönelik gerçek niyetini ortaya koyduğu vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Baskın, Bennett ve Herzog'un kutsal alanlarda statükonun korunmasına ilişkin iddialarının yalan olduğunu ve iki liderin Kudüs'teki İslam ve Hristiyanlığın kutsallarını Yahudileştirme ve İsraillileştirilme operasyonlarını ayrılmaz bir bütün olarak gördüğünü gün yüzüne çıkardı."

Filistin Dışişleri Bakanlığı, "fanatik Yahudilerin saldırılarına karşı Mescid-i Aksa'da ibadet edenlerin coplarla güç kullanılarak Aksa'dan çıkarılmasının, bedelini yalnızca Filistinlilerin ödemeyeceği bir din savaşının fitilini ateşleyeceği" uyarısı yaptı.

Bakanlık, İsrail'i "Yahudi bayramlarını Kudüs ve Aksa'yı Yahudileştirme planları için kullanmak"la suçladı.

FİLİSTİN'DEKİ KİLİSELER OTORİTESİNDEN İSRAİL POLİSİNİN AKSA'YA BASKININA KINAMA
Filistin'deki Kilise İşleri Yüksek Komitesi, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını ve cemaate müdahalesini kınadı.

Filistin Devlet Başkanlığına bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesi Başkanı Remzi Huri, konuya dair yazılı açıklama yaptı.

Huri, açıklamada İsrail'in Mescid-i Aksa'ya bu sabah saatlerinde düzenlediği baskını ve burada ibadet edenlere "barbarca müdahalesini ve ses bombası kullanmasını" kınadı.

İsrail'in "ramazan ayında kutsal Mescid-i Aksa'ya yönelik küstahça uygulamalarının, Siyonist işgalin, Filistin halkına, İslam ve Hristiyanlığın kutsallarına karşı aşırıcılığı ve terörizmini ortaya koyduğunu" belirten Huri, bunun "ciddi sonuçları olacağı" uyarısında bulundu.

Komite Başkanı, uluslararası toplumu ve başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası kurumları, İsrail'in bu gerilimi tırmandırıcı adımlarını durdurmak, Filistin halkını, kutsal mekanlarını korumak için acil harekete geçmeye çağırdı.

ÜRDÜN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN İSRAİL GÜÇLERİNİN MESCİD-İ AKSA BASKININA KINAMA
Ürdün Dışişleri Bakanlığı, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'ya yönelik baskınını ve ibadet edenlere yapılan saldırıları en sert şekilde kınadı.

Ürdün resmi ajansı Petra'da yer alan habere göre, Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heysem Ebu'l Ful, Aksa'ya yönelik baskına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Baskın ve saldırıların, uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirten Ebu'l Ful, İsrail polisinin uygulamalarını reddettiklerini ve kınadıklarını vurguladı.

Ürdünlü yetkili, İsrail makamlarını, polis ve özel kuvvetleri derhal Harem-i Şerif'ten çıkarmaya çağırdı.

Mescid-i Aksa'daki tansiyonun yükselmesinin tehlikeli sonuçları olabileceği uyarısında bulunan Ebu'l Ful, kutsal mescidin ve ibadet edenlerin güvenliğinin İsrail makamlarının sorumluluğunda olduğunu kaydetti.