Irak İçişleri Bakanlığı'nda görevli Iraklı üst düzey bir subayın, aylardır büyük bir hareketliliğin yaşandığı, onlarca güvenlik görevlisi ve sivilin öldürüldüğü ve yaralandığı bir bölge olan Hemrin Dağları’nda çıktığı av gezisi, IŞİD’in infazın görüntülerini paylaşmasının ardından yedi çocuk sahibi subayın ailesi için bir trajediye dönüştü.

Şarkul Avsat’ın haberine göre, Başkent Bağdat’taki Edhemiye Pasaport İşlemleri Dairesi Müdürü Albay Yasir el-Curani, 13 Aralık'ta Diyala ilinden iki kişiyle birlikte çıktığı av gezisi sırasında kaçırıldı.

Hükümetin, Albay Cevrani’nin kaçırıldığı ilk dakikalardan itibaren gösterdiği çabalar ancak Irak Terörle Mücadele Teşkilatı'nın bölgede düzenlediği ve iki IŞİD üyesinin etkisiz hale getirildiği bir askeri operasyonun üzerinden iki gün geçtikten sonra sonuç verdi.

Terörle Mücadele Teşkilatı güçleri, operasyon sırasında kaçırılanlardan birinin cesedini bulurken kaçırılan diğer kişi IŞİD üyeleri tarafından vurularak ağır yaralandı. Bakuba Devlet Hastanesi’ne kaldırılan yaralı, sadece birkaç saat sonra yaşamını yitirdi.

Diyala Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre yaralı şahsın ölmeden önce operasyonu yürüten güvenlik yetkililerine, IŞİD’in Albay Yasir el-Curani'yi kaçırıldıktan birkaç gün sonra öldürdüğünü söyledi.

“Uzun soluklu savaş”

IŞİD, kaçırılanları kurtarmak için başlatılan askeri operasyondan bir gün sonra Twitter hesaplarından el-Curani’nin başı kesilerek infaz edildiğini gösteren korkunç görüntüler paylaştı. IŞİD, aynı zamanda Irak güvenlik servislerine karşı ‘uzun soluklu bir savaşın başlangıcı’ olarak gördüğü bir seferberlik ilan etti.

IŞİD, Hemrin Dağları’nda yer alan Diyala, Kerkük ve Selahaddin illerinin eteklerindeki bölgelere yönelik saldırılarını sürdürürken Irak güvenlik güçlerine ve güvenlik güçleri ile işbirliği yapan bölge sakinlerine karşı bombalı pusu kurarak veya geceleri köylere ani baskınlar düzenleyerek saldırılar gerçekleştiriyor.

IŞİD tarafından 2021 yılı boyunca düzenlenen saldırılar, ordu, polis ve Haşdi Şabi mensuplarının yanı sıra çok sayıda sivil de dahil yüzlerce kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden oldu. Ancak IŞİD’in 2019 yılı sonları ile 2020 yılı başlarında düzenlediği saldırıların sayısı ile karşılaştırıldığında 2021’da IŞİD’in daha az saldırı düzenleyebildiği görüldü.

İntikam yemini

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, olayı kınayarak Irak güvenlik güçlerinin bölgede nitelikli askeri operasyonlar düzenleyerek IŞİD’den intikam alacağına söz verdi.

Irak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, Başbakan Kazımi’nin istihbarat faaliyetlerinin yoğunlaştırılmasını ve IŞİD çetelerini ortadan kaldırmak için nitelikli operasyonların sürdürülmesi talimatı verdiğini açıkladı.

Siyasi partilerin ve önde gelen siyasetçilerin büyük bir çoğunluğu da olayı kınayarak IŞİD’in Irak topraklarında yeniden yayılmasını önleyecek nitelikli askeri operasyonlar düzenlenmesi çağrısında bulundular.

Şarkul Avsat