İsrail'in Filistin topraklarındaki baskın ve saldırılarının ele alındığı İİT İcra Komitesi Olağanüstü Toplantısı'nın ardından sonuç bildirgesi yayımlandı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te İsrail ordusu tarafından düzenlenen saldırıların yakından takip edildiğine işaret edilen bildirgede, "İsrail'in Filistinlilere yönelik devam eden suç ve ihlalleri, ağır savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardır." ifadelerine yer verildi.

İsrail güçlerinin söz konusu eylemleriyle uluslararası kararları ihlal ederek tüm bölgenin güven ve istikrarını tehdit ettiği vurgulanan bildirgede, Nablus kentinde 11 Filistinlinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan baskın dahil İsrail'in bölgedeki tüm ihlalleri şiddetle kınandı.

İİT İcra Komitesi, tehlikeli düzeye ulaşan Filistinlilere yönelik saldırılara karşı, "sömürgeciler (Yahudi yerleşimciler) ile örgütlerini uluslararası terör listesine alma" adımları da dahil tüm düzeylerde mücadele başlatılması çağrısında bulundu.

Bildirgede, İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin işlediği suçların sonuçlarından Tel Aviv hükümetinin sorumlu tutulacağı belirtildi.

 Filistin halkının korunması için uluslararası topluma çağrı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinden İsrail'in ihlallerine karşı sorumluluğunu yerine getirerek Filistin halkını koruması istenen bildirgede, İİT'ye üye ülkelerin uluslararası kuruluşlardaki diplomatlarından da İsrail'in ihlallerine karşı harekete geçme talebinde bulunuldu.

Uluslararası Ceza Mahkemesine de Filistin halkına yönelik işlenen suçlarla ilgili sorumlulardan hesap sorması çağrısı yapılan bildirgede, ayrıca İsrail'in Batı Şeria ve Kudüs'te Filistinlileri keyfi olarak tutuklama uygulamalarına karşı acil uluslararası müdahale talep edildi.

Bildirgede, işgal altındaki Filistin topraklarında tehlikeli olarak artan gerilimin kapsamlı takibi için İİT, Arap Birliği ve Afrika Birliği arasındaki koordinasyonun sürmesinin önemine vurgu yapıldı.

 Nablus'ta Filistinlilere saldırılar arttı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde yer alan Nablus kenti, son günlerde İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimlerin yoğun şiddetine sahne oldu.

İsrail güçleri, 22 Şubat'ta Nablus'a düzenlediği baskında 11 Filistinliyi öldürmüş, 6'sı ağır 100'den fazla Filistinliyi de yaralamıştı.

Yahudi yerleşimciler de Nablus ve Nablus'a bağlı Huvvara ve Burin gibi bölgelerdeki Filistinlilere karşı taşlı, sopalı ve biber gazlı saldırılar, ev ve araç kundaklama, zeytinlik ve tarlalara zarar verme ve yağmalama gibi şiddet eylemlerinde bulunuyor.

Son olarak dün gece yüzlerce fanatik Yahudi yerleşimci, Huvvara beldesinde Filistinlilere saldırarak onlarca ev ve arabayı kundakladı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, Yahudi yerleşimciler 2022'de Batı Şeria'da Filistinlilere ve mülklerine yönelik 849 saldırı gerçekleştirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs çevresinde yaklaşık 700 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.