Daha önce Suudi Arabistan, İran, Endonezya ve Azerbaycan'da düzenlenen İslami Dayanışma Oyunları'nın 5.si Türkiye'nin sevgi ve barış kenti Konya'da düzenlenmeye başladı. Oyunların İslami değerlere ne kadar uygun olacağı merak konusu olmuştu. Özellikle tesettür konusunda nasıl bir hassasiyetin gerçekleşeceği yönündeki kaygılar sıklıkla dile getirilmişti.

'İSLAMİ OYUNLAR' DEĞİL 'İSLAM ÜLKELERİ OYUNLARI' OLMALIYDI

Oyunlar başlamadan önce yapılan eleştirilerin merkezinde 'İslami Oyunlar' yerine 'İslam Ülkeleri Oyunları' ifadesinin kullanılması gerektiği yönünde eleştiriler gelmişti. Gerekçe olarak da yapılan sporların tam anlamıyla 'İslami' bir şekilde ortaya konulamayacağı ve İslami bir oyunmuş gibi bir algı oluşturacağı kaygısı gösterilmişti.

KAYGILAR GERÇEK OLDU

Oyunların başlamasıyla birlikte dile getirilen kaygıların bir bir ortaya çıkması eleştirilerin dozunu arttırmaya başladı. Tesettür konusunda genç kızların giydiği kıyafetlerin İslam'a uygun olmadığı görüldü. Erkek sporcuların da mahrem yerlerinin bir bölümünün açık olduğu gözlendi.

'İSLAM'A UYMAYAN OYUNLARDAN 'İSLAM' KELİMESİ ÇIKARILMALIDIR'

Oyunlarda ortaya çıkan görüntüleri değerlendiren İslam hukukçusu İhsan Şenocak, ''Bir ameliye her yönüyle Kur’an’a ve sünnete uygunsa İslami'dir. İslami hükümlerin yok sayıldığı bir etkinliğe “İslamî Dayanışma Oyunları” adını vermek, ümmetin kızlarına yarı çıplak olmak İslam’a uygundur, demektir. Yetkililer, İslam’a uymayan oyunlardan İslam kelimesini çıkarmalıdır.'' vurgusunda bulundu.

'ADINA BARİ İSLAMİ DAYANIŞMA OYUNLARI DEMESEYDİNİZ'

Habervakti Genel Koordinatörü Bülent Deniz oyunlarla ilgili ''Mah-ı Muharrem'de. Vakt-i Kerbela'da. Gazze kan ağlarken. Konya'da. Mekan-ı Mevlana'da yapılan sportif organizenin adına bari İSLAMİ dayanışma oyunları demeseydiniz! İslam'ın izzeti için can verenlerin yüzüne nasıl bakacağız?'' ifadelerini kullandı.

'BU OYUNLARA BU ADI VERENLERİ ALLAH'A HAVALE EDİYORUM'

Oyunları en çok eleştirenler arasında yer alan Abdurrahman Dilipak, ''Bu "oyun"lara bu adı verenleri, bu "oyun"ları bu güne denk getirenleri, bu oyunları bu şekilde sınıflandıranları Allaha havale ediyorum'' ifadelerini kullandı.

'OYUNLARDA 'İSLAMİ' OLAN NE?'

Araştırmacı yazar Serdar Arseven de sosyal medya hesabından oyunları sorgularken, ''Oyunlarda "İslâmi" olan ne?'' sorusunu sordu.

'ETKİNLİKLER İSLAMİ OLMAKTAN UZAK'

İslami Dayanışma Oyunları'na tepki gösteren Medeniyet Vakfı sosyal medya hesabından, ''İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin katılması ile organize edilen “İslami Dayanışma Oyunları”nın beşincisi bu yıl Türkiye’de gerçekleşiyor. Ülkeler arasında dayanışmaya ve kültürel etkileşime vesile olan organizasyonları önemsemekle beraber “İslami” olarak isimlendirilen bir organizasyonun İslami hassasiyetlere uygun olmasını bekleriz. Ancak sporcuların giydiği kıyafetler başta olmak üzere organizasyon için düzenlenen konser vb. etkinlikler İslami olmaktan uzaktır. Batılı değerlerin kopyalanarak başına “İslam” lafzının getirilmesi onu İslami yapmadığı gibi ruhuna uygun olmayan isimlendirmeler değerlerimizin içini boşaltmakta, onlara zarar vermektedir. Eğer organizasyonun gerçekten İslami olduğu iddia ediliyorsa ilmine itibar edilen alimlerden oluşan “fetva kurulu”nun belirlediği fıkhi ölçülere uygun olmalıdır. Eğer böyle bir fetva kurulu oluşturulmayacak ve İslami hassasiyetler dikkate alınmayacaksa bu tür organizasyonlar için en azından İslami kavramlar kullanılmamalı, kavramlarımız kirletilmemelidir. Şunu da belirtmek isteriz ki Kudüs’ü savunma ve ümmetçe bayramları aynı günde yapma konusunda dayanışma gösterilmezken oyunlarda İslami dayanışmanın aranması ciddiyetten ve gerçeklikten uzaktır.'' açıklamasında bulundu.

'İSLAM' KELİMESİ ÇIKARILSIN'

İmam-hatip Halil Konakçı, İslami Dayanışma Oyunlarıyla ilgili, ''Konya da yapılan dayanışma oyunları ya “İslami hassasiyetlere” göre yapılsın yada tanıtımından “İslam” kelimesi çıkarılsın. Zira İslami hassasiyet gözetilmeyen bir şeye İslami demek, ortaya Allah’ın gazabını cezbedecek sebebler çıkarıyor.'' ifadelerini kullandı.