Bu işe nasıl bulaştınız?

Çocukluğumdan beri vardı aslında yüreğimde bu iş. Ara ara fırsatlar çıktı karşıma, gücüm nispetinde değerlendirdim. Bir ara ticaretle uğraşayım dedim, tam işleri ticari manada yoluna koyacakken kulakları çınlasın biri yapımcı biri senarist iki abim tuttu kokumdan çekti sektöre beni. O günden bu yana da camianın içindeyim.

Günlük rutininiz nedir?

Sabah kızımla boğuşmaca, kahvaltı, iş, iş, iş, iş, iş, sonra ev :)) Namazlarımı vaktinde kılmaya gayret ederim, günlük Kuran okurum. Set ve Gösteri Sanatları Merkezi mesailerinden genelde arta kalan zaman olmuyor. Olursa ailemle veya arkadaşlarımla vakit geçirmeye gayret ederim. Fırsat buldukça kitap okur, film izlerim. Takip ettiğim ve üyesi olduğum çeşitli sinema platformları var, oraları kurcalarım. Oğlumun okul ve sosyal durumunu kontrol ederim. Zor bir zaman malumunuz. Çocuklara ayıracak yeterli vakti olmayan ebeveynler için daha zor.

Sizi neler besler, neler coşkulandırır?

Beni en çok yaşadığım hayat ve birikimlerim besler. Okuduğum kitaplar, izlediğim filmler, programlar, kurduğum hayaller.. Çok sayıda yabancı arkadaşım, kardeşim var. Onlarla sürekli irtibat halindeyiz. Onlardan aldığım uluslararası haberler, gelişmeler. Takip etmekte zorlansam da cânım ülkemin gündemi.. Coşkulandıran şeyler daha ziyade yakınımda olanlar. Ailem, çocuklarım. Dostlarım. Onların başarı hikayeleri. Ülkemden ve ümmetten gelen güzel haberler. Bazen de bir koyunun ikiz, üçüz doğurması, bir kedi, bir köpek, yol ortasından alıp kenara bıraktığım bir tosbağa, bulutlar, dalgalar, doğa..

Keşke ben hayata geçirseydim dediğiniz yapım var mı? Varsa nedir ve neden?

Bosna savaşının iç yüzünü anlatan bir film, Çeçenistan’ın son dönemde Ruslara karşı verdiği amansız kahramanlık, Kırım diasporası, meşhur Karayip Korsanları filminin esin kaynağı olan dehşetli Osmanlı korsanı Mezzo Morto Hasan Paşa’nın öyküsü… ve daha bir çok eksik kalanımız.. Bizler Amerika’nın kahramanlık hikayeleriyle ve Helen kahramanlarının, uyduruk tanrıların kurgu destanlarıyla büyüdük. İstiyorum ki neslimiz bu martavallardan ziyade kendi tarihimizle, bize ait olanlarla büyüsün, övünsün, onları örnek alsın.

Son bir yapım hakkınız olsa onu hangi projeyle taçlandırmak istersiniz?

Çocuklara ciddi bir ufuk çizeceğini ve onları ciddi manada yönlendireceğini düşündüğüm bir proje yapmak isterdim. Müslüman kaşif ve mucitlerin hikayeleri mesela.

Hikaye anlatıcılığının geleceğini nerede görüyorsunuz? Hangi ekran sizi daha çok heyecanlandırıyor? Belgesel, sinema, Tv dizileri?

Hikaye anlatıcılığının geleceği bana göre internette. İnsanların yaş ve data sınırlaması olmaksızın en kolay ulaşabildiği mecra. İçeriklerin en basit şekilde oluşturulduğu, kurgunun fikir aşamasında yapıldığı, zaman ve mekanın çok fazla esas alınmadığı basit ve işlevsel bir ortam..

Döne döne okuduğunuz kitap, izlediğiniz film, dinlediğiniz müzikler….

-Marifetname, Puslu Kıtalar Atlası, Dil Belası

-Yüzüklerin Efendisi, Esaretin Bedeli, Sin City, Big Fish, Black

-Ha Leyli, Sandalcı, Tumhe dillagi bhool, Zülfü kaküllerin amber misali, La Foule…

Yayında, vizyonda kendi işinizden başka beğendiğiniz işler var mı?

Yerli yapım olarak maalesef yok. Çekim kalitesi ve senaryosu güzel ama içeriği berbat işler var, içeriği güzel ama senaryosu, kurgusu berbat işler var.. Ben de bunların arasından bir şeyler seçmek istemiyorum açıkçası kendimi zorlayarak. Ama umutluyum. Bir gün olacak inşallah..

Uzun bir projeye girişirken kurmak istediğiniz rüya takım?

Elbette var öyle bir takım ama isimlerini burada zikretmeyeyim zira o takımdakilerin çoğunun takımda olduklarından haberleri yok şu kadarını söyleyeyim, bu takım sadece sanatçılardan oluşmuyor. İçerisinde envai çeşit meslek mevcut.

Yapamadıklarınız? Neleri, ne zaman, neden yapamadınız?

Altı yabancı dilim var ve 10’un üzerinde farklı dilde oyunculuk yapabiliyorum. Buna rağmen bu dillerin en azından ikisini, üçünü, mümkünse beşini, onunu kullanabileceğim bir projede yer almayı çok istedim, hala da istiyorum ama henüz öyle bir fırsat doğmadı. Kimi yerli yapımlarda Arapça, İbranice, Rusça, İngilizce oynadım ama beni tatmin etmedi. Aslında Ruslarla böyle bir dizi film için görüştük, anlaştık ancak bahsi geçen dizinin lisansını Kanada’dan alamadıkları için iptal edildi. Gene SKY1 için çekilecek dev prodüksiyonlu tarihi-fantastik bir dizi film için audition yolladım, kabul edildi fakat burada çektiğim bir sinema filminden ötürü gidemedim. Amerika’da oyunculuk eğitimi teklifi aldım Malezya’da üniversitede okurken, onu da ben reddettim niyeyse :)) velhasıl nasip olmayan nasip olmuyor..

Unutmadığınız replik?

– “Sen bu memleketi delisiz mi kaldı sandın ula?!”

Sakarya Fırat- Durali Tahtakılıç

Mezar taşınızda ne yazsın istersiniz?

”Mâ vedde’ake rabbüke ve mâ kalâ”..

(KAYNAK: mucerret.com)