Ispanaklı börek, belki de en bilinen ve en çok tercih edilen böreklerden biridir. Hele bir de Arnavut böreği olarak yapılırsa…

Ispanaklı börek, Türkiye’de genellikle sadece ıspanakla yapılır ama Arnavut böreğinin ekstra farkı istenirse yoğurtlu olarak da yapılabilir. Tabii taze soğan ilavesini de unutmayalım


MALZEMELER

Hamuru için

500-750 gr. Böreğin kalınlığı pizza gibi tercihtir. İsterseniz  1 kilo un kullanarak yapabilirsiniz.

Yarım paket margarin veya tereyağı ve – 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ (Beraber eritilir)

2 çay kaşığı tuz

Yeterli miktarda su (kulak memesi kıvamında hamur

İç Malzemesi

Yarım kilo ıspanak

Yarım demet taze soğan

Yoğurtlu yapılacaksa 250 gram yoğurt

Ispanaklı Arnavut Böreği

HAZIRLANIŞI

İlk olarak ıspanaklar ve daha sonra taze soğanlar küçük küçük kesilir ve bir miktar elle ezilir. Ardından 250 gram yoğurdu ilave edilir. Yoğurtlu olarak gayet güzel fakat tercihe bağlıdır. Bu şekilde iç malzememiz artık hazır.

Hamur, tuzu ve su ilavesiyle elle yoğrulur. Su ilavesiyle belli bir kıvama getirilen hamur daha sonra kaptan alınarak düz bir zeminde (sofra-masa) yaklaşık 10-15 dakika kadar un ilavesiyle bir kez daha kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Artık hamurumuz hazır. İstenirse bir miktar dinlendirilmeye bırakılır.

Ardından hamur alt ve üst parça olmak üzere iki parçaya ayrılır. Genellikle altlık olarak kullanılacak hamur biraz daha kalın bırakılır ve un ilavesiyle oklavayla açılmaya başlanır.

Hamurlar tepsi boyutunda açılır ve üstü yağlanır. (sürülecek yağ: sıvı ve katı yağın birlikte biraz eritilmesiyle elde edilir)

Kenarları yağlanır ve çiçek şeklinde kenarlardan kesilir ve ardından orta bölümde toplanır.

Artık araları yağlanmış bir şekilde olan hamur tekrar tepsi boyutuna getirildikten sonra yağlanmış tepsiye konur. İç malzemesi dökülür üst kapağı hazırlanır. En son üzeri yağlandıktan sonra böreğimiz pişmeye hazır.