The Guardian, İsrail'in dünya çapında 30'dan fazla ülkede yapılan seçimleri kamuoyunu yanıltmak için bir dizi gizli araç ve program kullanarak manipüle etmeye çalıştığını ortaya koydu.

Gazete, İsrailli bilgisayar korsanlarından oluşan bir ekibin, sosyal medyada bilgisayar korsanlığı, sabotaj ve otomatik dezenformasyon kullanarak dünya çapında 30'dan fazla seçimi manipüle ettiğini söyledi. Gazete ayrıca ekibin şu anda farklı ülkelerde "Jorge" takma adını kullanarak özel olarak çalışan 50 yaşındaki eski İsrail Özel Kuvvetleri üyesi "Tal Hanan" tarafından yönetildiğini ortaya çıkardı.

Hanan, müşteri kılığında muhabirlere, başkalarının "gizli operasyonlar" olarak tanımladığı hizmetlerinin, kamuoyunu gizlice manipüle etmek isteyen istihbarat teşkilatları, siyasi kampanyalar ve özel şirketler tarafından kullanılabileceğini söyledi. Afrika, Güney ve Orta Amerika, ABD ve Avrupa'da kullanıldığını söyledi.

Altı saatten fazla gizlice kaydedilen toplantılarda Hanan ve ekibi, Gmail ve Telegram hesaplarına erişmek için bilgisayar korsanlığı tekniklerini kullanmak da dahil olmak üzere rakipler hakkında nasıl istihbarat toplayabileceklerinden bahsetti. Meşru haber kaynaklarına materyal yerleştirmekle övünüyorlardı.

Team Jorge tarafından açıklanan yöntem ve teknikler, hain aktörlerin platformlarında yalanlar yaymasını veya güvenlik ihlallerini önlemek için yıllardır mücadele eden büyük teknoloji platformları için yeni zorluklar ortaya çıkarıyor

Hanan, ekibini dünya çapında altı ofiste faaliyet gösteren finans, sosyal medya ve kampanyaların yanı sıra "psikolojik savaş" alanlarında uzmanlığa sahip "devlet kurumlarının mezunları" olarak tanımladı. Toplantılara, grubun CEO'su olarak tanımlanan kardeşi Zohar Hanan da dahil olmak üzere Hanan'ın dört meslektaşı katıldı.

Jorge Ekibi muhabirlere, bitcoin veya nakit gibi kripto para birimleri dahil olmak üzere çeşitli para birimlerinde ödeme kabul edeceklerini söyledi. Seçimlere müdahale için 6 ila 15 milyon avro arasında ücret alacağını söyledi.

Hanan'ın, muhabirlere Telegram ve Gmail hesaplarına nasıl girebileceğini gösterdiği, ekibinin bilgisayar korsanlığı yeteneklerine ilişkin gösterileri de daha az endişe verici değildi. Bir olayda, Kenya'daki genel seçimlere günler kalmışken “önemli bir adamın yardımcısı” olarak tanımlanan bir adamın Gmail hesabını ekrana getirdi.

Hanan, hedefin e-postalarını, taslak klasörlerini, kişilerini ve sürücülerini incelerken, "Bugün birinin Gmail'i varsa, bu onun yalnızca e-postadan çok daha fazlasına sahip olduğu anlamına gelir," dedi. Ardından, şifreli bir mesajlaşma uygulaması olan Telegram'daki hesaplara nasıl erişebileceğini iddia ettiğini gösterdi.

Girdiğini iddia ettiği Telegram hesaplarından biri Endonezya'daki bir kişiye aitken, diğer ikisinin devam eden genel seçimlere katılan Kenyalılara ait olduğu ve sonunda cumhurbaşkanlığını kazanan o zamanki aday William Ruto'ya yakın olduğu ortaya çıktı.

"Bazı ülkelerde Telegram'ın güvenli olduğuna inandıklarını biliyorum. Size ne kadar güvenli olduğunu göstereceğim," dedi ve o sırada Ruto için çalışan Kenyalı bir stratejistin Telegram bağlantılarında gezinirken göründüğü bir ekranı gösterdi.

Hanan daha sonra Telegram'a erişimin için nasıl manipüle edilebileceğini gösterdi.

"Merhaba nasılsın canım" yazan Hanan, Kenyalı stratejistin hesabından bağlantılarından birine bir mesaj göndermiş gibi göründü. Hanan, mesajlaşma uygulamasını mesaj göndermek için manipüle etmenin bir rakibin seçim kampanyasında kaos yaratmak için nasıl kullanılabileceğini açıklamadan önce, "Sadece izlemiyorum," diye böbürlendi.

Hanan "En büyük şeylerden biri, doğru insanların arasına sopa koymaktır, anlıyor musun," dedi. "Ve ona karısı hakkında ya da son konuşması hakkında ne düşündüğümü yazabilirim ya da ona bir sonraki genelkurmay başkanım olacağına söz verdiğimi söyleyebilirim, tamam mı?" dedi