Türkiye 6 Şubat’ta meydana gelen 7,7 ve hemen ardından 7,6 Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. Binlerce bina yerle bir olurken on binlerce insanımız yaşamını yitirdi. Depremin ilk anından itibaren Türkiye devlet – millet elele seferberlik ilan etti. 10 ilde ağır bir şekilde meydana gelen deprem bölgelerine yurt dışından da birçok arama-kurtarma ekipleri ve yardım malzemeleriyle çok sayıda ülke yardım ve desteğe koştu. Bu ülkeler arasında en çok tartışma konusu olan ve hatta tek tartışma konusu olan ülke ise İsrail oldu.


7’den 70’e herkesin can kurtarma, bir kişiyi daha enkaz altından sağ çıkarma derdine düştüğü depremin henüz ilk günlerinde İsrail arama kurtarma heyetinden bir ekibin “istihbarat aldık can güvenliğimiz tehlikede” şeklinde tuhaf bir gerekçeyle ülkemizden ayrılması tepkilere neden oldu. Bu gelişme geçtiğimiz haftalarda “güvenlik” gerekçesiyle konsolosluklarını kapatan ülkelerin yapmaya çalıştıklarını akıllara getirdi.


TARİHİ ESER OLAN ASIRLIK PARŞÖMENLERİ İSRAİL’E KAÇIRDIKLARI ORTAYA ÇIKTI

Depremin üzerinden yaklaşık 2 hafta geçtikten sonra İsrail arama kurtarma ekibinin Antakya sinegogundan tarihi eser sayılan asırlık parşömenleri aldıkları ve apar topar İsrail’e kaçırdıkları ortaya çıktı. Yaşanan bu skandalın ardından Türkiye’nin de girişimleriyle kaçırılan o eserlerin Türkiye’ye iadesi sağlandı.