OdaTV yazarı Rafael Sadi haberi bu şekilde duyurdu, İsrail Güvenlik Ajansı (ISA) ve İsrail Polisi, geçen ay, menşei Türkiye'deki Hamas etkinliği için istihdam edildiğinden şüphelenilen iki kişiyi tutukladı. Tutuklananlardan biri olan Cemil Tekeli'nin SADAT ile ilişkili olduğu öne sürüldü. İddia İsrail Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu.

1 Ocak 2018'de, Türk vatandaşı Cemil Tekeli, yasada öğretim görevlisi olarak Hamas militanlarına Türkiye'den yardım ettiği iddiası ile tutuklanmıştı. Tekeli dün serbest bırakılarak Türkiye'ye döndü.

İsrail Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ocak'ta İslam vatandaşı olan ve Umm el Fahm'da yaşayan Dara'am Cebarin de tutuklandı.

Soruşturma sırasında iki kişinin Shalit anlaşmasında serbest bırakılan üst düzey Hamas militanı Zaher Jabarin tarafından Türkiye'de işe alındığı iddia edildi. Hamas'ın bütçesinden sorumludur ve örgütün başkan yardımcısı ve Batı Şeria'daki operasyonların başında görev yapan Salah Aruri'nin talimatıyla Yahudiye ve Samaria'daki dağılmış terör operasyonlarını desteklemekle suçlanıyor.

CEMİL TEKELİ ARAŞTIRMASI

Tekeli'nin soruşturmasında Türkiye'nin, diğerlerinin yanı sıra Türk idare yetkililerine yakın bir danışman olan Adnan Tanrıverdi'nini talebi üzerine kurulan SADAT şirketi vasıtasıyla Hamas'ın askeri güçlendirilmesine katkıda bulunduğu ileri sürüldü. Şirket, fonlar ve savaş malzemeleri ile - hedefi İsrail'le savaşmak olan “Filistin Ordusu”nun kurulmasına yardım etmek amacıyla kurulduğu öne sürülüyor. SADAT çalışanlarından biri, üst düzey Hamas yetkililerinin Türkiye'de UFŞ'lere olan ilgisini dile getiren bir 2015 silah gösterisini ziyaret etmelerine yardım etmekle suçlanıyor.

Soruşturma kapsamında Hamas'ın, IDF askeri Nahshon Waxman'ın kaçırılmasına karışan ve Shalit anlaşmasında serbest bırakılan terörist olduğu iddia edilen Cihad Yağmur aracılığıyla Türk makamlarıyla doğrudan temas halinde olduğu iddia edildi.

Soruşturma, 2012'de Tekeli'den, Türkiye'ye giden Hamas militanlarına kişisel ve ekonomik olarak kurulmasına yardım etmesinin istendiğini ispatlamaya çalışıyor. Söz konusu militanların çoğu Shalit anlaşmasında serbest bırakıldı ve İsrail'de hayatlarını kaybeden saldırılara karıştı. Tekeli'nin ise Türkiye'de kalmasına, ticari ve konutların satın alınmasında ve kiralanmasında, lüks araçların satın alınmasında ve şirketlerin adlarına kayıtlı olarak işyerinde kurulmalarına izin veren vize edinmelerinde onlara yardımcı olduğu iddia ediliyor.

Araştırma bulguları, Türkiye'de para aklama konusunda Hamas'ın Zaher Jabarin'in talimatı üzerine geniş çaplı faaliyet gösterdiğini, fonların kaynaklarını makamlardan gizlediğini açıklıyor. Soruşturmada, Hamas üyelerinin, Gazze Şeridi'ne ve çeşitli ülkelere transfer edilen milyonlarca doların aklanması için bir kapak görevi gören IMES şirketine ait olduğu iddia ediliyor.

ZAHER CEBİN'İN İNCELENMESİ

IMES'in Hamas için önemi, Hamas'a Zaher Kabarin tarafından Türkiye'ye ziyarette getirilen Dara'am Cebarin'in soruşturmasında anlaşıldığı belirtildi. Dara'am ile ilk temas, IMES ticari faaliyetinin kapağındaydı. Dara'am önümüzdeki 18 ay boyunca Türkiye'yi sıklıkla ziyaret ettiği ve işçiler tarafından Hamas'ın Türkiye'den Yahudiye'ye ve Samaria'ya para aktarmaları istendiği ileri sürüldü. Türkiye'deki görevlileri ona Hamas'ın askeri altyapısı için yüz binlerce avro verdiği öne sürüldü. Fonları Yahudi ve Samariye'deki çeşitli gizli yerlerde sakladığı belirtilen Cebarin'in evinin araştırılması üzerine Yahudiye ve Samaria'ya devredilecek olan 91.000 Euro ortaya çıkarıldığı ifade edildi.

Soruşturma, Dara'am'ın faaliyetlerinin, Tekeli'nin Türkiye'de kurmasına yardım ettiği iddia edilen örgütün, Zaher Cabbar ve baş yardımcı yardımcısı Salameh Mar'i'nin emriyle örgütlendiği ortaya koydu. Salameh Mari da Shalit anlaşmasında serbest bırakıldı ve Mart 1993'te Burkin yakınlarındaki bir IDF askerinin öldürüldüğü militan saldırısına karıştı.

Soruşturma sonrasında, Dara'am'a yardım eden Ummul Fahm sakinleri de ek şüpheliler gözaltına alındı.

Cemil Tekeli, soruşturması bittikten sonra İsrail'den sürüldü. Dara'am Jabarin önümüzdeki günlerde yargılanacak.

Soruşturmanın bulguları Hamas'ın Türkiye'deki ekonomik ve askeri faaliyete yönelttiği gerçeğinin, Türk yetkililerin gözünü çevirmesiyle ve nadiren - onu cesaretlendirdiği ve Türk vatandaşlarının yardımıyla bazılarının engellenmediği gerçeğinin altını çiziyor. hükümet. Bu etkinlik, diğer şeylerin yanı sıra, Hamas'a Yahudiye ve Samarya'ya nakledilen fonları aklamada hizmet eden ve İsraillileri saflarına almak için kullanılan iş platformlarına dayanıyor.