Rafael Sadi yazdı...

Litvanya Ultra-Ortodoks Cemaati lideri haham Kanievsky'nin Tel Aviv'in doğusundaki memleketi Beni Barak kentinde gerçekleşen cenaze törenine akın eden kalabalık nedeniyle bazı otoyol ve sokaklar trafiğe kapatıldı.

İsrail basınına göre cenazeye Ultra-Ortodoks Yahudi Cemaatinden yüz binlerce kişi katılırken, bazı tahminlere göre katılım oranı 1 milyonu buldu.

Öğle vakti Kanievsky'nin evinden ayrılan cenaze konvoyu, yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki Zichron Meir Mezarlığına gitti.

2021'de ülkenin kuzeyindeki Meron kasabasındaki bir Ultra-Ortodoks festivalinde 45 kişinin öldüğü ve 150 kişinin yaralandığı ölümcül izdiham nedeniyle büyük önlemler alındı. 

Cenaze töreninde düzeni sağlamak üzere 3 bin polis memuru görevlendirilirken, ihtiyaç halinde müdahale etmek üzere kurtarma ekipleri ve helikopterler de hazır bulundu.

Cenaze nedeniyle Beni Barak yakınındaki Bar-Ilan Üniversitesi ile Tel Aviv çevresindeki 328 anaokulu ve 98 okul uzaktan eğitime geçti.

Chaim Kanievsky cenaze

KİM BU KANIEVSKY

Cuma öğleden sonra 94 yaşında ölen Kanievsky, İsrail'de Hasidik olmayan Litvanya Ultra-Ortodoks topluluğunun, yüz binlerce takipçisi olan ve Talmud çalışmalarıyla tanınan etkili bir lideri olarak biliniyordu.

Hayi Kanievski 8 Ocak 1928 günü Polonya'nın Pinsk kentinde dindar bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ve ailedeki dini gelenekler onunda dini bir kişilik olarak büyümesini ve hayatını bu istikamette geliştirmesini sağladı. Kendisi 6 yaşındayken ailesi ile birlikte kurulacak olan İsrail topraklarına göç etti.

Haham Kaniyevski gerek İsrail ve Hassidik Yahudilik dünyasının gerekse dini siyasi hayatın oldukça renkli bir simasıydı. 

Öyle ki İsrail siyasetinin önemli siimaları kendisini ziyaret ederler feyz alırlar ve hayır dualarını almaktan da geri durmazlardı özellikle seçim öncelerinde bu yapılan bir ritüeldir. Haham Kanievski aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine yardım eden “gönüllüler ordusunun da komutanıydı” adeta… 

Kanievsky, Yahudi hukuku yazıları hakkında birkaç kitap yazarak, Yahudi hukukunun tüm konularında büyük bir otorite haline geldi.

Aralık 2017'de Haham Aharon Yehuda Leib Shteinman'ın ölümünden kendi ölümüne kadar, Kanievsky, Ponevezh Yeshiva başkanı Haham Gershon Edelstein ile birlikte İsrail Haredi topluluğunun liderlerinden biri olarak kabul edildi. 

Kanievsky'nin her gün 17 saat Tora çalıştığı biliniyordu. Kudüs merkezli bir araştırma grubu olan Haredi Halkla İlişkiler Enstitüsü'nün başkanı Eli Paley, Ocak 2021'de The New York Times’a, İsrail’in Haredi Ortodoks cemaatinin "varoluşlarını Haham Hayim'e ve onun Tevrat öğrenimine güvenmek olarak gördüğünü" söyledi. İsrail'deki Haredi Ortodoks topluluğunun Hasidik olmayan bölümünün de önde gelen lideri olarak görülüyordu.

Odatv