2021 Sundance Film Festivali 28 Ocak- 3 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Festivalin bu yıl çevrimiçi düzenlenmesinin en büyük avantajı ulaşılabilen kitlenin oldukça genişlemesi oldu. Geçen seneye göre neredeyse yüzde yüz bir rekor artış ile bu sene dünya çapında 376 eleştirmen IndieWire‘ın anketine katıldı. Bu yoğun katılım, festival ve ödül sezonlarında hangi filmlerin eleştirmenlerin desteğini alacağının önemli bir göstergesi oldu.

Festivalde ABD-Drama kategorisini silip süpüren, Jüri Büyük Ödülü, Seyirci Ödülü, Yönetmen Ödülü ve Jüri Özel Ödülü olmak üzere dört ödül sahibi olan CODA, ankette de En İyi Film listesinin başında yer aldı. Ahmir “Questlove” Thompson‘ın yönetmenliğe ilk adımı müzik belgeseli Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised) En İyi Belgesel listesinde birinci oldu. Judas and the Black Messiah filminin yönetmeni Shaka King ve senaryosu ile En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo dallarında galip gelirken; En İyi İlk Film dalında eleştirmenlerin seçimi Rebecca Hall‘ın yönettiği Passing filmi oldu.

Geçen yıl gibi, bu yıl da En İyi Film ve En İyi Yönetmen arasındaki anlaşmazlık dikkat çekti. Geçen yıl En İyi Film kategorisinde Minari galip gelmişken, En İyi Yönetmen Dick Johnson is Dead ile Kirsten Johnson seçilmişti. Bu yıl Shaka King, En İyi Yönetmen ve Senaryo dallarını domine etmesine rağmen, En İyi Film kategorisini Sian Heder‘in CODA filmine kaptırdı. En son Newlyweeds filmi ile 2013 yılında Sundance Film Festivali‘ne katılan King, festivale bu yıl da bir son dakika başvurusu ile geri döndü. 

Müzik grubu the Roots‘un kurucusu ve bateristi Questlove‘ın ilk yönetmenlik deneyimi Summer of Soul, ankette olduğu gibi festivalde de epey ses getirdi. Gelen tekliflere rağmen festivali distribütör olmaksızın tamamlayan Summer of Soul’u, geçtiğimiz günlerde Searchlight ve Hulu satın aldı. Anlaşmaya göre belgesel hem sinemalarda, hem de Hulu’da gösterime girecek.

Anket sonuçlarının tamamı ise şu şekilde;

En İyi Film

1. CODA

2. Judas and the Black Messiah

3. Mass

4. Passing

5. Flee

6. On the Count of Three

7. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

8. Pleasure

9. BERABERE: Censor/ Together Together

10. We’re All Going to the World’s Fair

En İyi Belgesel

1. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

2. Flee

3. The Sparks Brothers

4. Rita Moreno: Just a Girl Who Decided to Go for It

5. Street Gang: How We Got to Sesame Street

En İyi Yönetmen

1. Judas and the Black Messiah, Shaka King

2. Passing, Rebecca Hall

3. CODA, Sian Heder

4. Mass, Fran Kranz

5. Flee, Jonas Poher Rasmussen

En İyi Senaryo

1. Judas and the Black Messiah

2. Mass

3. CODA

4. On the Count of Three

5. Passing

En İyi İlk Film

1. Passing

2. Mass

3. Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)

4. On the Count of Three

5. Pleasure