Diyetisyen Naile Ganioğlu, "D Vitamini Mucizesi" başlıklı yazısında eksikliğinde görülen belirtiler, D vitamini almamızı etkileyen faktörler ve beslenme önerilerini kaleme aldı.

İşte o yazı:

Evet bence mucize.. Çünkü yapılan çalışmalar sonucunda D vitamini eksikliği 17 kanser türü ve kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, felç, bağışıklık hastalıkları ile bağlantılı diyabet, kronik ağrılar, osteoporoz ile ilişkilendirilmiştir. Ülkemizde eksiklik oranı çok yükseklerde!


Kısa süreli belirtileri kas ve iskelet sistemi ağrıları ama uzun süreli eksikliği kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve merkezi sinir sistemi hastalıkları olarak kendini göstermektedir.

Yapılan araştırmalarda Avrupa’daki meme kanserlerinin %20’sinin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığı ortaya konulmuştur.

Ayrıca kronik yorgunluk, depresyona yatkınlık hali de meydana getirmektedir.

Ülkemizde  giderek artan diyabet için risk oluşturmaktadır. Eksikliği önlendiğinde insülin duyarlılığını artırmaktadır. Bu da diyabet riskini artırmaktadır. Özellikle Tip1 diyabet riskini daha fazla artırdığına dair araştırmalar mevcuttur.

İmmun fonksiyonların (bağışıklık) ayarlanmasında görevlidir.

Sedef hastalığını iyileştirdiği, deride tümör oluşumunu önlediği ve osteoporozisi önlemede görev alır. Özellikle kış dönemleri güneşten yararlanamadığımız için bu eksiklik daha da artmaktadır.

D Vitamini Almamızı Etkileyen Faktörler

Enlem, mevsimler, rakım, günün saatleri, hava kirliliği, bulut örtüsü, koruyucu krem kullanımı, ciltteki melanin pigmenti, vücudu kaplayan giysi miktarı.

Yaş : Yaşlı olan biri  genç olan birinden %25 daha az üretir.

Kilo: Araştırmalara göre obez kişilerin  D vitamini seviyeleri zayıf kişilere göre %57 daha az olduğu bulunmuştur. Vücuttaki fazla yağ D vitamini kullanılabilirliğini azaltıyor.

Beslenme kısmına gelecek olursak aşırı eksiklik durumunda (10ng/ml) besinlerden karşılamak mümkün değil! D vitamininin ana kaynağı güneştir. Ama besinlerden de günlük gereksinim kadar karşılanabilmekte fakat eksiklik varsa doktor kontrolünde takviye şart!

Besinlerde; Morina balığı karaciğer yağı (10000IU), Karaciğer(100-400IU), Somon gibi yağlı balıklar(100-300IU)

Fakat maalesef tükettiğimiz besinler arasına girmiyorlar. Bu yüzden de eksiklik fark etmeden uzun yıllar devam ediyor sonucunda da hastalıklar ortaya çıkıyor.

Benim tavsiyem özellikle kış mevsiminde kandaki düzeyine baktırmak. Aynı zamanda hafta da 2 Kez tüketilmesini tavsiye ettiğimiz balık tercihinizi somon gibi yağlı balıklardan seçmeniz..

Sağlıklı günler dilerim..