Cumhubaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1998 yılında kendisine verilen 'hapis ve siyasi yasak' kararının onaylandığını öğrendiği an yaptığı açıklama yeniden gündeme geldi.

BARIŞ YARKADAŞ'TAN HAPİS CEZASINI ÖĞRENDİ

İSKİ'nin açılışında Barış Yarkadaş tarafından kendisine verilen mahkeme kararını okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hapis cezasını orada öğrenmiş oldu.

"YARGI SÜRECİ KESİNLEŞMEDEN AÇIKLAMA YAPMAM DOĞRU DEĞİL"

Kararı okuduktan sonra basın mensuplarına açıklama yapan dönemin İBB Başkanı Erdoğan "Bununla ilgili yorum yapmam söz konusu değil. Savcı görevini yaptı. Bunun süreci vardır, yargı süreci kesinleşmeden açıklama yapmam doğru değil" ifadelerini kullandığı görülüyor.

ERDOĞAN RUTİN İŞLERİNE DEVAM ETTİ

Erdoğan, mahkemenin kararını "şov malzemesi" yapmak yerine, belediyedeki rutin işlerini denetlemek için görevinin gereğini yerine getirdi.

SİYASİ DURUŞUYLA HAFIZALARDA

Etrafında milyonların sevgisini kazanmış bir belediye başkanı olduğu halde ne yargıyı ne de toplumsal huzursuzluğu ateşleyecek bir adım atmayan Erdoğan, siyasi duruşuyla bugün halen daha hafızalardaki yerini koruyor.

MAHKUMİYET KARARI HİZMET AŞKINA ENGEL OLAMADI

Muhalif gazeteciler tarafından 98 yılında muhabirlik yaptığı süreçte İBB Başkanı Erdoğan'ın hapis cezasına rağmen, millete hizmet yolundan dönmediği aktarılıyor. Yarkadaş, Erdoğan'ın karar sonrası aracına binerek İBB bünyesindeki birimi denetlemeye gittiğini söyledi.

ARADAKİ FARK DİKKAT ÇEKTİ

CHP'ye yakın isimler İmamoğlu'nun aldığı cezayı henüz kesinleşmeden Erdoğan'ın 1998 yılında şiir okuduğu için aldığı siyasi yasak cezasına benzetmeye çalışırken ortaya çıkan görüntüler aradaki farkı açık bir şekilde ortaya çıktı.

ERDOĞAN ŞİİR OKUDUĞU İÇİN CEZA ALMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1997 yılında Siirt'teki bir açık hava toplantısına katılmış ve kürsüde Ziya Gökalp'in 1913'te yayımlanmış 'Asker Duası' şiirini okumuştu. Gökalp bu şiiri I. Balkan Savaşı sırasında kaleme almış ve Halka Doğru dergisinde paylaşmıştı.

Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi Savcılığı, Erdoğan aleyhinde "halkı sınıf, ırk, din, mezhep veya bölge farklılığı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" yönünde bir iddianame hazırlamış ve devam eden süreçte 10 aylık hapis cezasına karar verilmişti.

O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Erdoğan, Mart 1999'da görevinden ayrılarak Kırklareli'ndeki Pınarhisar Cezaevi'nde 4 ay hapiste kaldıktan sonra tahliyesine karar verildi.

EKREM İMAMOĞLU YSK ÜYELERİNE HAKARET ETTİĞİ İÇİN CEZA ALDI

CHP'li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK'nın eski başkanı Sadi Güven'e ve YSK'nın 10 üyesine hakarette bulundu ve hakkında iddianame hazırlandı. Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmada, İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezası kararı çıktı. Ancak bu karar henüz kesin değil ve istinaf yolu açık.