Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmeye başlamasıyla birlikte Finlandiya ile birlikte NATO’ya girmek için çalışmalara hız veren İsveç’in bu sürecini Türkiye bazı gerekçelerle engellemişti.

İsveç’in terör örgütlerine destek verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan haftalarca iki ülkenin üyeliğini veto etmişti. Fakat Temmuz ayında İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleşen NATO Liderler Zirvesi’nde dikkat çekici bir gelişme yaşanmıştı. Dört saat süren zorlu müzakereler sonucunda Türkiye heyeti ikna edilmiş ve iki ülkenin NATO üyeliğine yeşil ışık yakılmıştı.
  
Sol Partili isimler flamayla poz verdi

Bu süreçte İsveç’te bazı siyasetçiler Türkiye karşıtı bir tutum sergilerken, geçen hafta ülkede terör örgütü PKK ve uzantılarının flamalarıyla poz veren koalisyon ortağı Sol Parti’den isimler ülkede gerilimi üst seviyeye taşıdı.

Başbakan rahatsız oldu

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, terör örgütü PKK ve uzantıları YPJ’nin bayrağını taşıyan Sol Parti’den vekiller Daniel Riazat, Momodou Malcolm Jallow ve Lorena Delgado Varas’ın fotoğrafını eleştirdi. Sol Parti Lideri Nooshi Dadgostar, yaşanan olayları kabul etmeyerek, ''Bu konuyu üç milletvekiliyle konuşabilirsiniz, benim olaylarla hiçbir ilgim yok'' açıklamasında bulundu.

“Bütün bunlar NATO’ya katılmak için”

Sol Parti’nin hükümette olmasından dolayı rahatsız olduğunu dile getiren Andersson’a yanıt ise Sol Parti lideri Nooshi Dadgostar’dan geldi. Afronbladet’e konuşan Dadgostar, “Benim yaptığım ya da yapmamalarını istediğim bir şey değil. Bu konuyu üçüyle konuşabilirsiniz, benim hiçbir ilgim yok olaylarla” dedi. Sol Parti, ise Andersson’u suçladı.

PKK bayrağı ile poz veren Sol Parti Milletvekili Lorena Delgado Varas ise İsveç hükümetini ikiyüzlü davranmak ile suçladı ve şu ifadeleri kullandı:

“Suriyeli Kürtler IŞİD’e karşı savaşırken bunu övüyorlardı. Şimdi ise diktatör Erdoğan’a yakınlaşmak için takla atıyorlar. Tüm bunlar NATO’ya katılmak için.”