İZMİR USULÜ ENGİNAR DOLMASI TARİFİ

MALZEMELER:

4 adet enginar (taze, çiçek enginar)

1 çay bardağı pirinç

1 demet dereotu (ince doğranmış)

3-4 dal taze soğan (ince doğranmış)

1 çay bardağı zeytinyağı

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı yenibahar

½ çay kaşığı tarçın

1 çay kaşığı tuz

İZMİR USULÜ ENGİNAR DOLMASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Öncelikle enginarları yıkayın ve saplarını çiçeğine en yakın yerinden kesin.

Sapların en etli kısımlarının kabuklarını soyun ve bir kenara alın, pişirirken bu kısımları da tencereye ekleyerek kullanabilirsiniz.

Enginarı yan yatırın ve üstteki kısmından 2 parmak kadarını kesin.

Ortasından başlayarak birkaç sıra yaprağını çekerek koparın ve göbek kısmında yer alan tüylü kısmı da bir kaşık yardımıyla oyarak temizleyin. İç yapraklarını dilediğiniz şekilde seyreltebilirsiniz.

Enginarı bu şekilde hazırladıktan sonra tuza batırdığınız yarım limon ile içini ve yapraklarını güzelce ovun. Böylece hem kararmayacaklar hem de daha lezzetli olacaklar.

İç harcı için gereken tüm malzemeleri bir kapta güzelce karıştırın.

Hazırladığınız iç harcı ile enginarlarını güzelce doldurun. Yaprakların arası yeterince açıksa oralara da iç harçtan koyabilirsiniz. Doldurduğunuz enginarları yayvan bir tencereye dizin. Enginarların yarısına gelecek kadar da sıcak su doldurun ve tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını açıp pişmeye bırakın.

Kaynamaya başlayınca altını kısın ve bu şekilde 20 dakika kadar daha pişirin. Pirinçlerin pişip pişmediğini ve yaprakların yumuşayıp yumuşamadığını kontrol edin ve pişince altını kapatın.

Piştiği tencerede soğumaya bırakın. Dolmalar ılıklaştıktan sonra üstlerine zeytinyağı gezdirin ve bir servis tabağına alın. Taze doğranmış dereotu serperek servis edin.

SOSU İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

Limon

Yumurta

Et suyu

Limon ve yumurtayı çırpıp

Kaynattığımız et suyu ile temperleyerek sos haline getiriyoruz.

Yeşil yağ için;

Maydanoz taze soğan ve zeytinyağı blenderdan geçiriyoruz. Ortaya çıkan karışımı tencere içine koyup kaynatıyoruz. 100 dereceye geldiğinde ocaktan alıp süzüyoruz.

Afiyet olsun