Sputiknews'de yer alan habere göre, Japonya Adalet Bakanlığı'ndan bir heyet tarafından hazırlanan yasa tasarısında cinsel ilişkide rıza için yasal yaşın en az 16 olarak düzenlenmesi öngörülüyor.

Halen yürürlükteki 13 yaş limiti ile dünyanın en düşük cinsel rıza yaşına sahip ülkesi olarak bilinen Japonya, söz konusu adımı 2019'da çok sayıda tecavüz davasının beraatle sonuçlanmasının ardından gelen tepkilerin sonucunda attı.

Tasarıda ayrıca, yasal yaşın altındaki kişilerle evlenmek suç olarak tanımlanırken, 'tecavüz' tanımının da genişletilmesi bekleniyor.

Öte yandan, tecavüz mağdurlarının söz konusu suça ilişkin ihbarda bulunması için tanınan 10 yıllık zaman aşımı süresinin de 15 yıla çıkarılması planlanıyor.

Cinsel ilişkide rıza yaşı, Almanya ve İtalya'da 14, Yunanistan ve Fransa'da 15, İngiltere ve ABD'de ise 16 olarak tanımlanıyor.

Türkiye'de ise Ceza Kanunu'nun 104. maddesi uyarınca bir bireyin yasal olarak kendi rızasıyla cinsel ilişkiye girmesine ilişkin tanımlanan yaş sınırı 18 olarak kabul ediliyor. Aksi takdirde bu durum suç teşkil ediyor.