Menopoza dek kadınlarda kalp-damar hastalıkları (kalp krizi-felç-damar sertliği) daha seyrektir. Ancak bu geçici bir avantajdır; menopoz sonrası bu hastalıkların riski hızla artar. Bunun nedeni ise östrojen ve progesteronun koruyucu etkisinin ortadan kalkmasıdır. 

Kadınlarda Kalp Sağlığını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Tansiyon

Diyabet

Kolesterol

Obezite

Sigara

Stres

Sedanter yaşam tarzı (hareketsizlik)

Genetik

Tansiyon; damar sertliğine ve inmeye neden olabiliyor. Akabinde böbrek problemleri de beraberinde kalp yetmezliğine yol açabiliyor. Kolesterol ise kalp damarlarını tıkayarak  kalp damarlarında darlık oluşmasını sağlıyor. Kadınlarda yaş ilerledikçe kapaklarda kireçlenme oluşabiliyor. Bu da kapağın rahat hareket etmesini engelleyen önemli bir neden. 

Kalp Rahatsızlığı Bulunan Kadınlar Hamile Kalabilir mi?

Bazı kalp hastalıklarının anne sağlığını ciddi anlamda etkileyebileceğini göz önünde bulundurarak hamile kalınmasını önermiyoruz. Hastanın kalp sağlığı ile ilgili sorunları varsa mutlaka doktoru ile iyi bir iletişim kurması gerekiyor. Eğer bu hastalıkların seviyesi ileri derecede ise doktorun bunu hastaya iyi bir şekilde izah etmesi de oldukça önemlidir. Burada önemli olan hastalığın derecesidir. Bazı problemleri yakın takiple kontrol edebiliyoruz. Ancak sorun teşkil edecek seviyede bir hastalık ise hamileliği önermiyoruz. 

Kalp Hastalıklarının Tedavisinde Hangi Yöntemler Uygulanıyor?

Açık kalp ameliyatı için yüksek riskli olarak kabul edilenlerle birlikte 75 yaş ve üzeri hastalara TAVI yöntemini uyguluyoruz. Bu işlemi anjiyografi yöntemiyle kasıktan veya koltuk altı gibi büyük çaplı damardan aort kapağının değiştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Diğer yandan aort ve kapaklara uygun yöntemler uygulayabiliyoruz. Damar problemleri için mümkün mertebe en az risk en fazla fayda sağlayacak şekilde açık cerrahi olmadan stent, balon gibi yöntemleri de deneyebiliyoruz. Kireçlenme var ise önce bu sorunu gideriyor ardından stent takıyoruz. 

Kadınlar Kalp Sağlıklarını Korumak İçin Neler Yapmalıdır?

Sigara asla kullanılmamalıdır. Çünkü erken yaşta kadınların menopoza girmelerini sağlayabiliyor.

Kilo problemi yaşayan kadınlar mutlaka ideal kilolarına inmelidirler. 

Tansiyon, şeker, kolesterol gibi problemleri için kontrollerini aksatmamalılar, doktorlarının önerilerine dikkat etmelidirler.

Sedanter yaşam yerine daha hareketli (egzersiz, spor vb.) bir hayata yönelmelidirler. 

Stresten mümkün olduğunca uzak durmalılar. 

Dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermeliler.

(Kaynak: medipol.com.tr)