Kağıthane'de yıkım tehlikesi bulunan Süleymancılar'a ait Sadabat Eğitim ve Kültür Hizmet Derneği yurdunun yıkılma işlemleri esnasında ortaya çıkan görüntülerin ardından sosyal medyada büyük bir tartışma oluştu. 

YIKILMA TEHLİKESİ VAR VE HAZİNE ARAZİSİ

Konuyla ilgili Kağıthane Belediyesi yazılı bir açıklamada bulundu. İşte o açıklama:

Kağıthane ilçesi, Çağlayan Mahallesi Sadabad Öğrenci Yurdu ve Lojman Binası hazine arazisi üzerinde olup depreme karşı statik yönden tehlikeli olduğu ve daha önemlisi can ve mal güvenliği açısından riskli olduğu tespit edilmiş, saha çalışması yapılarak yapinin betonarme kisimlarından alınan numunelerden (karot) hazırlanan Riskli Tespit Raporu sunulmuş, neticesinde 6306 sayılı kanun kapsamında yıkımı gerçekleştirilmiştir. Ayrica söz konusu alanda kalan alanı kullanmakta olan kişi ve kurumun Riskli Yapı Tespit Tutanağına yaptıkları itiraz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ve ilgili mahkeme tarafından reddedilmiştir. Yerle ilgili olarak mahkeme kararları mevcuttur. Mahkeme kararlarına karşı yapilan itirazlar neticesinde verilen yürütmeyi durdurma kararları kaldirilmıştir ve sonrasında yıkım gerçekleşmiştir. Yıkım gerçekleştirilen yerde söz konusu can ve mal güvenliği-

nin korunmasına öncelik verilmiştir. Yapının olası bir depreme karsı dayanıksız olduğu; 2018 yilindan beri gönderilen tebligatlarla ilgili kişilere bildirilmiştir. Olası bir depremde can kayıplarının önlenmesi için söz konusu yapının yıkılması kanuni olarak mecburi hale gelmiştir. Aynı arazi üzerinde daha önce riskli olduğu tespit edilen Ayazma Camii 2016 yilinda bu doğrultuda kontrolla sekilde yıkılmis ve bölge halkinin can ve mal güvenliği konusunda duyarli davranmıştır. Bugün yikimi gerçekleştirilen yurt ve lojman binasının bulunduğu alan; 1979 yılında hazine arazisi üzerine kaçak ve ruhsatsız olarak yapılmıştır. Arazinin mülkiyet sahibi hazinedir.

Dolayısı ile 3. kişilerin herhangi bir kaybı söz konusu değildir. Geçtiğimiz günlerde yaşanan İstanbul Depreminden sonra Riskli olduğu tespit edilen bu yapıların yikilması ve tedbir alınması önem arz etmekte ve yüksek derecede kamu yaran bulunmaktadır.

SÜLEYMAN HİLMİ TUNAHAN'IN TORUNUNDAN OLAYLA İLGİLİ FLAŞ AÇIKLAMALAR

YURT YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Yıkımla ilgili açıklamalarda bulunan Sadabat Eğitim ve Kültür Hizmet Derneği bir basın bildirisi yayınladı. Söz konusu bildiride şu ifadeler yer aldı:

"Buna gerekçe olarak da binanın eski ve yıpranmışlığı ifade edilmektedir. Halbuki belediye tarafından kabul edilen sertifikalı kuruluşlarca verilen raporlara göre binamız sağlamdır. Bu rapor dikkate alınmayıp her türlü hukuk ve usulün dışına çıkılarak 59 öğrenci ve personelimizin alelacele tahliyesi ve binanın yıkılması tamamen hukuk tanımazlıktır."

İYİ PARTİLİLER SÜLEYMANCILARI MI KIŞKIRTIYOR?

Kağıthane'deki yurt yıkımını fırsata çevirmeye çalışan muhalefet, iktidarın Süleymancılara savaş açtığını iddia ederek sosyal medyada algı operasyonu yürütmeye başladı. Bilindiği üzere Süleymancılar Cemaati, seçimlerde İYİ Parti'yi desteklemişti. Özellikle İYİ Parti'nin önde gelen bazı isimler, iktidarın cemaati cezanlandırdığını iddia etti. İddiların dile getiren isimlerin başında İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk yer aldı.