Dünyanın çeşitli bölgelerinde on binlerce Doğu TürkistanUygur ve diğer Türk aileleri, Çin’e iade edilme tehlikesi altında yaşıyor. Kanada milletvekili Sameer Zuberi tarafından sunulan savunmasız 10 bin Uygur’u Kanada’ya yerleştirme karar önergesi 1 Şubat 2023 tarihinde Kanada parlamentosunda oy birliğiyle onaylandı. Kabine ve tüm partilerin milletvekilleri önerge lehinde oy kullandı.

2024 yılının başında yürürlüğe girecek program kapsamında Uygur mültecilerin Kanada’ya gelmesi ve sonrasındaki bütün masrafları Kanada hükümeti tarafından karşılanacak.

KANADA PARLAMENTOSU, ÇİN ZÜLMÜNÜ “SOYKIRIM” OLARAK TANIMIŞTI

Kanada parlamentosu Şubat 2021’de Çin’in Doğu Türkistan’da Uygur ve diğer Türk halklarına yönelik uyguladığı asimile ve baskı politikalarını “Soykırım” olarak tanıma kararı almıştı. Çarşamba günü Uygur mültecilerin getirilmesiyle ilgili yapılan oylama, Uygurlara karşı Çin zulmünü “soykırım” olarak tanıma kararına dayanıyor.

EN AZ 1600 UYGUR GÖZALTINA ALINDI VEYA ÇİN’E GÖNDERİLDİ

Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygur’u toplama kamplarına, hapishanelere kapatan Çin, yurtdışındaki Uygurları da rahat bırakmıyor. Araştırmalara göre üçüncü ülkelerde, özellikle de müslüman ülkelerinde en az 1600 Uygur Çin’in emriyle gözaltına alındı ​​veya zorla ülkelerine geri gönderildi.