Katamaran, birbirine bağlanmış iki tekneden oluşan ve gezi denizciliğinde kullanılan deniz taşıtı.

Sri Lanka, Hindistan ve Polinezya kökenli olan katamaran, günümüzde Avrupa ve ABD'de gezi amacıyla yaygın biçimde kullanılmakta, yelkenli ya da motorlu çeşitleri yapılmaktadır. 1950'den bu yana yarışlarda kullanılmaktadır. Okyanus aşırı yarışlarda teknelerin yerini almaya başlamıştır.

İstanbul'da kullanılan deniz otobüsleri de katamaran tipindedir.

Ağır deniz şartlarına dayanıksızdırlar.

Yelkenli ve katamaran karşılaştırması

Katamaran ve yelkenli arasındaki en temel fark genişliktir. Katamaran iki adet yelkenli demektir. Yelkenliye göre olumsuz hava koşullarında idare etmesi zordur. Ancak katamaran ayrık gövdesi sayesinde yelkenlerini rüzgarla doldurur ve zor devrilir.

Daha büyük yelkenler taşıyabilen katamaranlar daha fazla hız yapabilirler. Bu teknelerin ince gövdeleri seyir esnasında daha az sürtünmeye maruz bırakır. Katamaranlar bir anlamda hız tekneleridir.

Yelkenli ile katamaranın karşılaştırılmasında zaman öne çıkan önemli dezavantaj maliyet olur. Katamaranın iki gövdeye sahip olması tek gövdeli yelkenliye göre maliyetini arttırır. Aynı sebepten dolayı katamaran daha geniş yer kaplar.

Geniş ailelerin seyahat ve seyir planları için çift gövdeli katamaranlar; kalabalık olmayan gruplar için de tek gövdeli tekneler önerilir.