Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, şiddet olayları nedeniyle uygulanan olağanüstü halin (OHAL), Batı Kazakistan, Pavlodar ve Kuzey Kazakistan bölgelerinde bugün yerel saatle 07.00’dan itibaren sona ermesine ilişkin kararnameyi imzaladı.

OLAYLARIN SORUŞTURULMASINA ÖZEL ÖNEM VERİLMEKTEDİR

Kazakistan Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan OHAL dönemiyle ilgili açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, "Kolluk kuvvetleri terör saldırılarına katılanları tespit etmek ve cezalandırmak, ülkedeki kamu güvenliğini yeniden tesis etmek için gerekli çalışmaları yürütmektedirler. İnsan ölümü ile sonuçlanan olayların soruşturulmasına özel önem verilmektedir. Ülke boyunca olaylara ilişkin genel rakamların belirlenme çalışması yapılmaktadır" ifadeleri kullanıldı.

1978 KİŞİ TUTUKLANDI, 2149 KİŞİYE UYARI CEZASI VERİLDİ

Her bir olayın hukuki olarak özenle soruşturulacağının belirtildiği açıklamada, "OHAL zamanında yaşanan yasa ihlalleri için 6966 idari soruşturma belgesi dolduruldu, 4918 kişi türlü düzeyde idari soruşturmaya dahil edildi. Bunların arasında 1978 kişi tutuklandı. 791 kişi idari para cezasına çarptırıldı ve 2149 kişiye uyarı cezası verildi. Mahkemelerde 2048 dosya duruşma beklemektedir. Bugün operasyonel soruşturma ekipleri 494 ceza davasına, onun içinde 44 terör eylemi, 34 kitlesel yıkım, 15 adam öldürme ve diğer maddeler olarak kovuşturma yapmaktadır. Suç işlediğine dair 524 kişi gözaltında bulunmaktadır. Mahkeme kararıyla 412 kişi tutuklandı" ifadeleri yer aldı.