Ezberbozan 12 Eylül gerçeği: Kenan Evren, darbeyi 2 gün önce MİT'e bildirdi

HaberTürk'ten Tutkun Akbaş'ın haberine göre;

Eski MİT mensubu Bülent Ruscuklu 1980 darbesine uzanan günleri yazdı, 28 yıl sonra çok önemli sırları ortaya çıkardı.

Milli İsthbarat Teşklatı (MİT) darbeler önceden sivil iktdarlara haber vermediği için sürekli eleştirildi. Özellikle 12 Eylül 1980 darbesini MİT'in önceden bilip bilmediği hep bir sır olarak kaldı. Şimdi bu 28 yıllık sır aydınlanıyor. 27 yıl boyunca MİT'te yurtiçi ve yurtdışı görevlerde bulunan Bülent Ruscuklu, 1 Eylül'de piyasaya çıkacak kitabında 12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili gündeme bomba gibi düşecek bir kitap yazdı. Alfa Yayınları'ndan çıkacak olan "Demokrat Parti'den 12 Eylül'e" isimli kitabı için Ruscuklu, eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile tam 7 kez özel görüşme yaptı. Esk MİT mensubu Bülent Ruscuklu kitabında darbeye giden günler çok özel anekdotlarla aktararak, adeta 80'e kadarki darbelerin günlüğünü hazırladı.

MÜDAHALEYİ ÖĞRENEN İLK SİVİL

Ruscuklu'nun kitabında ilk kez ortaya çıkan olaya göre, 12 Eylül darbesini ilk öğrenen kişi bir sivildi. Hem de bugün Türkye'nin yakından tanıdığı önemli bir isimin babası. Anayasa Mahkemes Başkanvekili Osman Paksüt'ün babası Emin 

Evren'den öğrenen kşyd. İşte ktaptak bu bölüm şöyle:

- "Komutanım" dedi Özel Kalem Müdürü Çevik Bir. "Emin Bey geldler. Emin Paksüt." "Buyursunlar" dedi Genelkurmay Başkanı Evren. Orgeneral Evren eski politkacı Paksüt'e oldukça güveniyordu. CHP'li olan ve sonradan Turhan Feyzoğlu le birlikte Cumhuryetçi Güven Partsi'n kuran Paksüt, İsmet İnönü'nün de güvendiği bir hukukçu, siyasetçiydi ve eski mlletvekiliydi. Anayasacı olarak bilinirdi. Genelkurmay Başkanı ile Emin Paksüt sık sık beraber olurlardı. Üç gün önce 6 Eylül'de yaptıkları görüşme oldukça farklı bir ortamda geçmişit. "Emin Bey" demişti Orgeneral Evren, "Sen Genelkurmay Başkanı olsan ne yaparsın?" "Ben duruma müdahale ederim. Artık Türkiye başka şekilde düzlüğe çıkamaz." "Size bir konuşma metni vereceğim. Bunu okuduktan sonra fikrinizi öğrenmek isterim." Genelkurmay Başkanı'nın verdiği  konuşma metni, müdahaleden sonra radyodan okuyacağı bildiriydi. Emin Paksüt'ün elindeki metne bir göz attıktan sonra yüzü hafen sararmış fakat bir şey söylememşti. Genelkurmay Başkanı Evren daha sonra metni verdiğine pişman olmuştu.
 

MİT'E DARBEYİ EVREN SÖYLEDİ

Kitapta MİT'in darbeyi nasıl öğrendiği de ayrıntılarıyla anlatılıyor. Darbeyi bizzat haber veren kişi Genekurmay Başkanı Evren. MİT Müsteşarı'nı 10 Eylül günü makamına çağıran Evren'n, Korgeneral Bülent Türker le arasında geçen diyaloglar ktapta şöyle anlatılıyor:

-"MİT Müsteşarı Korgeneral Bülent Türker geld efendm" ded emr subayı Albay Br. "Sz çağırtmışsınız." "Evet gelsn" ded Genelkurmay Başkanı Evren. Bayrak harekatına k gün kalmıştı ve dkkat çekmemek çn günlük şlern de aksatmadan yürütülmes gerekyordu. "Komutanım ben emretmşsnz." "Gel Bülent Paşa, sana söyleyeceğm öneml br durum var. Yaklaşık 48 saat sonra 12 Eylül günü sabaha karşı yönetme el koyacağız. Bütün hazırlıklar yapılmış durumda." MİT Müsteşarı şaşırmış görünmemişti. "Tepki olmadı yüzünde, haber almış mıydın daha önceden?" "Komutanım Dyarbakır Bölge Dare Başkanı bu sabah mesaj çekmşt. Ordu yönetme el koymak için hazırlık yapıyor diye. 

Onlar da hazırlıklarını yapıyorlar. Oradaki MİT görevlisine söylemesi onun takdir." Daha başkalarının da haber olmuştu darbeden. MİT Müsteşarı Yenimahalle'deki Riyaset'e döndüğünde özel kalemide Adana Bölge Dare Başkanı'nı gördü. "Hayrola geleceğin bilmiyordum" dedi Bülent Türker. "Özel bir iş için mi geldin?" "Hayır efendim sizinle özel bir konuyu görüşecektim." "Gel içeri girelm o zaman." "Sabaha karşı arabayla çıktım Adana'dan. Sizinle görüştükten sonra da hemen döneceğim." MİT Müsteşarı pek sık gülen bir insan değldi. Buna rağmen hafifçe bir gülümseme belirdi suratında. "Galiba ne söyleyeceğin anladım. Anlat." "Dün akşamüstü Sıkıyönetim Komutanı Bölügray Paşa ben makamına çağırdı. 12 Eylül sabaha karşı Slahlı Kuvvetler'in yönetime el koyacağını açıkladı. Bunu size telefonla ya da mesajla bildirmek istemedim. Onun için kendim geldim." "Biraz önce ben de Genelkurmay Başkanlığı'ndaydım. Bana da komutan söyledi. Diyarbakır'dan da bu sabah kişiye özel mesaj gelmişti bu konuda. Buraya gelmekle iyi yaptın. Şimdi hemen yine Adana'ya dön ve kimseye bir şey anlatma."

EVREN DARBEYİ FELÇLİ KARISI VE KIZINA DA HABER VERMİŞ

Kitapta 11 Eylül 1980 günü Kenan Evren'in Gülhane Asker Hastanesi'nde felçli olarak yatan ve tedavi gören eş Sekne Hanım'ı ziyaretinden de söz ediliyor. Evren Paşa yataktaki eşine, "Sana bir haber vereceğim ama heyacanlanma. Bu akşam yönetme el koyacağiz" diyor. Sekne Hanım da soğukkanlılıkla, "İyi edersiniz" diyor. Hastaneden sonra Evren yaver Cevat'a eve uğrayıp sonra karargaha gitmek istediğin söylüyor. Odalar Birilği'nde çalışan kızı Miray'a, " Ben bu gece eve gelemeyeceğim belki yarın  gece de" diyor. Sonra da darbeyi haber veriyor kızına: "Sabaha karşı Slahlı Kuvvetleri ülke yönetimine el koyacak. Sakın telefonda falan kimseye söyleme, arkadaşına falan.. Hiç kimseye..."
1 Eylül'de piyasaya çıkacak olan kitabında esk MİT mensubu Bülent Ruscuklu, 1950 yılından 12 Eylül 1980'e uzanan dönem çok önemli bilgi ve belgelerle anlattı. Türkiye'nin yakın tarihindek pekçok olaya ilişkin ididalara da yanıt verme amacı taşıyan kitabın 12 Eylül 1980 darbesinin 28. yıldönümünde epey bir ses getrmesi bekleniyor.