Kiel Kanalı nerededir? Kiel Kanalı'nın özellikleri nelerdir? Kiel Kanalı'nın uzunluğu kaç km'dir? Kiel Kanalı'nı kim yapmıştır?

Kiel Kanalı nerededir? Özellikleri nelerdir?

Kiel Kanalı, Almanca Nord-Ostsee-Kanal, Almanya`nın kuzeyinde bir suyoludur.

Baltık Denizinde ulaşım açısından önem taşıyan bu kanal, Kuzey Denizinde Elbe Irmağı ağzındaki Brünsbüttelkoog`dan, doğuda Baltık Denizi kıyısındaki Kiel limanında yer alan Holtenau`ya kadar 98 km uzanır. İki deniz arasındaki en güvenli, kısa ve ucuz ulaşım yoludur.

Genişliği 103 m, derinliği 11 m olan kanalın üzerinde yaklaşık 42 m yükseklikte yedi köprü bulumaktadır.

Tarihçesi

Kanal, 1887-95 arasında, kuzeye gidecek savaş gemilerine kestirme bir yol sağlamak amacıyla yapılmıştır. Daha önce gemiler Danimarka`nın çevresini dolaşmak zorunda kalmasından sonra, 1907-1914 arasında genişletilerek büyük savaş gemilerinin geçişine elverişli hale getirildi.

O dönemde adı Kaiser-Wilhelm olan kanal, I. Dünya Savaşı öncesinde Alman hükümetine aitti ve 28 Haziran 1919`da imzalanan Versailles Antlaşması ile uluslararası statü kazandı.

Ama yönetimi Almanlarda kaldı. Kanal trafiği, yalnızca genel polis, ulaşım, sağlık ve gümrük kurallarına uygun biçimde işleyecekti. 

Adolf Hitler 1936`da bu hükümleri tanımadığını ilan etti. II. Dünya Savaşı`ndan sonra kanal Schleswig-Holstein eyaletinde {Land) kaldı ve seyrüsefer özgürlüğü tanıyan Versailles Antlaşması koşulları yeniden uygulamaya kondu.

Kiel Kanalı 2