Kişisel gelişim nedir?

Çok eski tarihlerden beri sürekli tartışma ve sorgulama konusu olan kişisel gelişimi eski çağlara dek dayandırmak mümkün olabilmektedir. Kişisel gelişime ilişkin görüşler eski çağlarda ortaya atılmış ve her geçen gün kendisine yeni şeyler ekleyerek geliştirmiştir. Kişisel gelişim kavramı tanım olarak insanların içlerindeki gücün farkına varması bu gücü fark ederken mevcut potansiyellerinin de nelerden oluştuğunu kavraması ve bu potansiyeli kullanabilmesini ifade etmektedir. Kişisel gelişim süreci birçok kavramı konu alan geniş bir süreci içerisine almaktadır. 

Kişisel gelişim sürecinde kişilerin ilk olarak yapmaları gereken nokta kendilerinin ve kendi potansiyellerinin farkına varmalarıdır. Bu nedenle de kişilerinin kendilerini tanımaları kişisel gelişim sürecinde en temel noktayı oluşturmaktadır. Kişilerin kendilerini tanıması; hangi konuda eksik olduklarını bulabilmek, mevcut durumlarının ne olduğu, eksiklerinin ya da mevcutlarının tespiti için önemli bir yer tutmaktadır. 

Kişisel gelişim sürecinde iki aşamanın varlığından söz edilebilmektedir. Bu aşamaların ilkini kişilerin kendi bireysel gelişimleri oluştururken ikincisini kişilerin mesleki gelişimleri oluşturmaktadır. Kişisel gelişimde bireysel gelişimi fiziksel, zihinsel, ruhsal gelişimlerinin yanı sıra kişilerin kendilerini tanıma ve geliştirmeleri süreçlerinden oluşmaktadır. Mesleki gelişimlerinde ise kendi alanlarında gelişebilmelerinin yanı sıra iletişim ve sektör gelişimlerini de ele almaktadır. 

Dünya ve yaşam gelişmekle birlikte her geçen dün dünya üzerinde birçok şey değişime uğramaktadır. Bu nedenle de kişisel gelişim insanların hayatları boyunca devam eden süreci ifade etmektedir. Kişiler kendi olanakları ve çevresel faktörlerin desteklediği oranda gelişim süreçlerine açık olmaktadır. Bir kişinin kendi kişisel gelişimini sürdürebilmesi için kendiyle ilgili gerekli olan farkındalıklara sahip olması gerekmektedir. 

Ele alınan bütün bu kapsamda kişisel gelişim süreçleri kişilerin kendilerini geliştirme süreci olarak da değerlendirilebilmektedir. Kişisel gelişim süreci kişilerin halihazırdaki potansiyellerinin gün yüzüne çıkarılarak geliştirilmesi sürecidir. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise kişisel gelişimin hayatın günlük sürekliliğinden farklı olduğudur.

Kişisel gelişim süreci kişilerin birden fazla yönlü olarak gelişmesine imkan vermektedir. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için kişilerin farklı öğrenmeler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Kişisel gelişimle kişiler daha nitelikli bir kişi olması amacıyla da gerçekleştirilmektedir.